Одборници Скупштине града Београда усвојили су данас одлуку о системском чишћењу графита у престоници које ће бити у надлежности ЈКП „Градска чистоћа“, а за тај посао из градске касе биће издвојено у наредне три године милион и по евра.

Према речима заменика градоначелника Горана Весића одлука о чишћењу графита је од посебног значаја, јер, како каже, нису лепа слика на фасадама и културним споменицима града.

  • Ја често говорим да ми највише сметају графити, њих нема само у Београду, имају их и други велики европски градови. Мислим да је време да системски решимо тај проблем – рекао је Весић у градском парламенту.

Како каже, осим чишћења графита, постојаће и обавеза да се очишћене и нове фасаде премазују антиграфитном течношћу која спречава наношење нових графита на објекте.

  • У наредних неколико месеци увешће се и обавеза да инвеститори који граде нове зграде унапред заштите фасаде антиграфитном течношћу.

Осим тога, антиграфитна течност биће премазивана и на стубовима јавне расвете.

Весић је истакао да то неће важити за мурале, који, каже, улепшавају град, и најавио да ће Град одретити посебна места за мурала где ће правити конкурсе и позивати уметнике да исцртавају мурале.

Оставите Коментар