Русија је оптужила америчку морнарицу за „неприхватљиво“ и опасно маневрисање, након што је амерички ратни брод скоро изазвао катастрофалан судар са руским разарачем у Источном кинеском мору.

Руска морнарица је саопштила да је америчка ракетна крстарица „Ченслорсвил“, необјашњиво променила смер и пришла на само 50 метара од адмирала „Виноградова“ у петак у 6:35 по московском времену. Додаје се да је судар био избегнут тек након што је руска посада извела хитне маневре и променила смер.

У саопштењу руске Пацифичке флоте се додаје да је поднесена жалба команди америчке крстарице.

  • Ми смо протестовали команди америчког брода на међународној таласној дужини и истакли да су такве акције неприхватљиве.

Инцидент је уследио у периоду растућих тензија у водама око Кине, а Вашингтон често шаље своје ратне бродове на такозване вежбе „слободе пловидбе“ како би оспорио територијалне претензије Кине.

Последњих месеци, амерички бродови улазе у Јужно кинеско море на 12 наутичких миља (22км) од кинеских острва, што је најближе што могу да приђу без кршења међународног права

Након још једне сличне ситуације, могућег судара кинеског и америчког брода у октобру прошле године, кинеско министарство одбране саопштило је да се „одлучно противи“ свим акцијама страних бродова који оспоравају њену територију под кринком „слободе пловидбе“.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here