Русија је оптужила америчку морнарицу за „неприхватљиво“ и опасно маневрисање, након што је амерички ратни брод скоро изазвао катастрофалан судар са руским разарачем у Источном кинеском мору.

Руска морнарица је саопштила да је америчка ракетна крстарица „Ченслорсвил“, необјашњиво променила смер и пришла на само 50 метара од адмирала „Виноградова“ у петак у 6:35 по московском времену. Додаје се да је судар био избегнут тек након што је руска посада извела хитне маневре и променила смер.

У саопштењу руске Пацифичке флоте се додаје да је поднесена жалба команди америчке крстарице.

  • Ми смо протестовали команди америчког брода на међународној таласној дужини и истакли да су такве акције неприхватљиве.

Инцидент је уследио у периоду растућих тензија у водама око Кине, а Вашингтон често шаље своје ратне бродове на такозване вежбе „слободе пловидбе“ како би оспорио територијалне претензије Кине.

Последњих месеци, амерички бродови улазе у Јужно кинеско море на 12 наутичких миља (22км) од кинеских острва, што је најближе што могу да приђу без кршења међународног права

Након још једне сличне ситуације, могућег судара кинеског и америчког брода у октобру прошле године, кинеско министарство одбране саопштило је да се „одлучно противи“ свим акцијама страних бродова који оспоравају њену територију под кринком „слободе пловидбе“.

Оставите Коментар