Бивши потпредседник Владе Србије Небојша Човић уверен је да је косовски председник Хашим Тачи амерички човек, а да косовски премијер Аљбин Курти „са својим тврдим ставовима“ има подршку оних земаља које нису отворене ни за какву флексибилност када су у питању обострано прихватљива решења.

Човић је у интервјуу за „Политику“ рекао да је тешко предвидети како ће се одвијати догађаји на КиМ, оценивши да је Курти прокоцкао драгоцено време, јер је покушао да превари не само Београд већ и Вашингтон, што је, како је навео, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел и препознао.

Човић је рекао да САД воле да играју на лични однос са политичким лидерима што се, како је навео, види на примеру КиМ, „где Вашингтон обезбеђује контролу процеса преко себи оданих људи“.

„Апсолутно је јасно да је Тачи њихов човек, те да постоји директна конфронтација са Куртијем“, рекао је Човић.

Човић сматра да је Вашингтон, због процене да Курти не може да се уздигне из своје радикалистичке и анархистичке прошлости, гледао нерадо на могућност да се он нађе на позицији председника приштинске владе.

Он тврди да је председница скупштине Вјоса Османи била фаворит САД за место премијера.

„Због тога је цео процес формирања владе толико дуго трајао“, каже Човић.

Напомиње и да је лицитирање датумима погрешно и опасно.

„Ми смо у предизборној кампањи, након избора ће бити потребно време да се формира влада, тада већ улазимо у лето, на јесен је све већ сувише близу председничким изборима у САД. Поред свега, непознаница је и шта ће се дешавати на пристинском унутрашњеполитичком плану. Све ово одлаже било какве активности у вези са дијалогом на више месеци“, напомиње он.

Истиче и да од неколико фактора зависи да ли је идеја о разграничењу још увек на столу.

„Када се повела реч о разграничењу, опет је Немачка била та која је тврдо одбила ту идеју и тога се слепо држи. Са друге стране, администрација председника Трампа је мало флексибилнија и, иако не помиње разграничење као такво, стоји на становишту да ће подржати свако решење о коме се две стране договоре“, наводи он.

Како додаје, Вашингтон је преузео иницијативу када је у питању дијалог између Београда и Приштине, док се ЕУ, која би требало да води цео процес, још увек тражи у очекивању именовања специјалног представника.

„У којој мери ће Берлин истрајати у наметању свог става, имајући у виду све турбуленције кроз које Немачка пролази на унутрашњем плану, убрзано слабљење утицаја ЦДУ и, кончано, скоро пензионисање и Ангеле Меркел, и нових изазова изазваних тренутном мигрантском кризом, видећемо ускоро. У овој једначини не треба потценити нетрпељивост која постоји између Ричарда Гренела и немачких политичара“, поручио је Човић.

Упитан како себе види у будућој подели после избора и да ли има неки договор са председником Александром Вучићем или ће остати „човек из сенке“, Човић каже да себе не сматра човеком из сенке и да ако икада буде одлучио да се врати у политику, то ће бити искључиво из спознаје да могу да помогнем земљи и народу.

„Имам добру сарадњу са председником Вучићем и веома сам му захвалан на разумевању и подршци коју пружа српском спорту“, рекао је Човић.

Д. К.

Оставите Коментар