Широм Црне Горе данима се одржавају молебани и литије због спорног Закона о слободи вероисповести који представља удар на Српску православну цркву у тој земљи.

Данашњи дан ће се на Сињајевини памтити и препричавати као дан када је њеним брдима прошла прва литија.

Литија за спас светиња на око 1700 метара надморске висине чиме смо поставили рекорд рекло би се, објављено је на фејсбук страници „Сачувајмо Сињајевину“.

  • Наша планина је благословена! Хвала свим учесницима и митрополиту Амфилохију који је дао благослов за ову литију – рекли су мештани и додали:
  • Митрополит је иначе подржао нашу борбу за спас Сињајевине на чему смо му захвални и ми ту подршку памтимо – истакли су.

Молебани се у већини црногорских градова одржавају сваког четвртка и недеље, а у литијама, које се организују након молитве, учествује велики број грађана.

Протести против контроверзног Закона о вероисповести настављају се и наредних дана.

Црногорски Закон о слободи вероисповести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од верских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор верника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Оставите Коментар