Они који су ових дана пролазили поред Дома ученика средњих школа „Патријарх Павле“ у Београду, обавезно би застали на неколико минута. А онда би извадили мобилне телефоне да забележе један од најлепших призора у граду.

На зиду овог Дома осликан је три метра висок мурал патријарха Павла, а поред његовог лика исписан је један од патријархових најлепших цитата: „Кад се човек роди, цео свет се радује, а само он плаче. Треба живети тако да, кад умре, цели свет плаче, а само се он радује.“

Фото: telegraf.rs
Фото: telegraf.rs

Ипак, то није једина порука овог уметничког дела. Иза њега се крије и једна невероватна животна прича о патријарху и његовој доброти на коју нас данас подсећа директор Дома Саша Роквић. Водећи се том причом, Роквић се прво изборио да Дом понесе име по патријарху, а сада је омогућио и да се на неискоришћеном зиду ослика прелепи мурал.

– Патријарха много волим, ценим и поштујем. Имао сам прилике и да га упознам када смо се некада давно заједно возили тролејбусом од Црвеног крста до Калемегдана. Онда сам сазнао за једну дивну причу из његовог живота. Патријарх Павле радио је као васпитач у дому ученика у Бањи Ковиљачи. Тамо је умало изгубио живот када је скочио у реку да спасе дете које се давило. Убрзо се разболео од туберкулозе и лекари су мислили да неће преживети. Међутим, он је успео да оздрави и тада је решио да се замонаши и живот посвети Богу – прича Роквић.

Тако је, каже, дошао на идеју да Дом назове по његовом имену.

– Ова установа се звала Дом ученика средње железничке школе, иако у њој бораве ђаци из још 43 школе. То више није имало смисла, па сам Патријаршији, Министарству просвете и Влади поднео захтев за промену назива Дома и од септембра ове године он се зове „Патријарх Павле“ – поносно истиче Роквић.

Фото: telegraf.rs
Фото: telegraf.rs

Мурал је урадило удружење „Све у славу Божију“ и ово им је, иначе, други мурал Патријарха Павла. Ту пак директор Дома не намерава да се заустави.

– Зид је велики и празан. Намеравамо да на њему осликамо и друге наше великане попут Новака Ђоковића и Николе Тесле. Нашој деци треба да дамо праве узоре на које треба да се угледају – поручује он.


М. Лесковац/[email protected]