Црногорски председник Мило Ђукановић данас борави у Поточарима како би присуствовао обележавању дана сећања на жртве у Сребреници, а осим што је од „Мајки Сребренице“ примио симбол који указује на то да су Срби 1995. починили геноцид у БиХ, он је у књизи жалости упоредио тај догађај са злочинима нациста из Другог светског рата.

Црногорски председник Мило Ђукановић, који данас присуствује обележавању 26. годишњице од злочина у Сребреници, превазишао је самог себе у исказивању мржње према свему српском када је данас, ни мање ни више, најпре од припадница удружења Мајке Сребренице примио одличје које симболизује да су Срби геноцидни народ, а затим у књизи жалости у меморијалном центру у Поточарима у руком исписаној поруци упоредио сребреничке догађаје са злочинима нациста у Другом светском рату.

Kако је истакао Ђукановић, ком у Сребреници друштво праве и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, након пола века од Холокауста, у Сребреници је убијена европска цивилизација.

  • Kлањам се сенама жртава Сребренице. У Поточарима речи губе на значају јер је овде балканска историја проговорила својим најстрашнијим криком. Пола века након Холокауста, овђе је још једном убијена европска цивилизација. Остаје нам једино да с неизмерном тугом чувамо сећања на невине жртве геноцида и да жалимо што смо савременици највећег злочина у Европи након 2. свјетског рата. То нас обавезује да не дозволимо ревизију истине о великом сребреничком страдању. Мир њиховим душама. Да се никад не понови – написао је Ђукановић.

Раније данас он је од „Мајки Сребренице“ примио „Цвет Сребренице“ – симбол да се у том месту у БиХ 1995. догодио геноцид.

Председница тог удружења, Мунира Субашић изразила је захвалност због посете и изражаја саосећања породицама жртава злочина и подршке коју им је упутила делегација Црне Горе.

Иначе, делегацију црногорске владе још чине министар спољних послова Ђорђе Радуловић, саветница премијера за мањине Маида Горчевич и директор Управе за дијаспору Сеид Хаџиц́.

Подсетимо, 17. јула је на иницијативу Бошњачке странке и њених посланика у Црној Гори са 55 гласова чланова парламента усвојена Резолуције о геноциду у Сребреници.

Њом се најоштрије осуђује „геноцид у Сребреници, потврђује да је у том догађају страдало више од осам хиљада цивила бошњачке националности, забрањује јавно негирање постојања или умањење геноцида у Сребреници. У документу се и 11. јул проглашава Даном сећања на жртве Сребренице. Делегација Црне Горе је данас у Поточаре понела Резолуцију.

Оставите Коментар