Било који споменик људи не прихватају одмах. Треба да прође више времена, нека деца порасту заједно са овим спомеником и ја бих искрено желео да се ви Београђани навикнете и прихватите овај споменик, као и туристи који овде долазе. Уколико га заволите, ја ћу бити веома срећан.

Овим речима се јавности обратио руски вајар и аутор споменика Стефану Немањи Александар Рукавишњиков, који је после одлагања јер је био заражен вирусом корона коначно стигао у престоницу да уживо погледа своје уметничко дело.

Он је заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем обишао велики монумент на реконструисаном Савском тргу и са осмехом пажљиво посматрао детаље на споменику.

Чувени руски уметник истакао је да се веома обрадовао када је победио на конкурсу, као и да је имао много среће јер је био у конкуренцији са другим добрим радовима.

  • Имао сам огромну одговорност јер сам схватао значај Стефана Немање. Ваш град је диван и веома леп, истовремено је и савремен, а исто тако има богату историју и традицију. – рекао је Рукавишњиков.
  • Хтео сам да направим такав споменик који ће са једне стране бити урађен класичним методама, традиционално, врло квалитетно, а са друге стране да нека општа композиција и облик не буде традиционалан него и савремен и напредан.

Рукавишњикова је такође посбено истакао да много воли наш народ и да има пуно пријатеља овде.

  • Мислим да се ваш народ разликује од свих и за нас Русе најлакше је и најлепше комуницирати управо са Србима. – навео је руски вајар.

РАЗГОВАРАО СА ГРАЂАНИМА

Александар Рукавишњиков је приликом обиласка споменика Стефану Немањи на Савском тргу имао стрпљења и да на кратко поразговара са пролазницима који су се затекли на Савском тргу. Са суграђанком је срдачно разменио неколико коментара на тему величине споменика, где је истакао како ништа слично не постоји ни у Русији, ни у свету.

А. Војиновић

Оставите Коментар