Црква у дворишту Фате Орловић у Коњевић пољу код Братунца је срушена на основу пресуде Европског суда за људска права из 2019. године.

Радници и механизација више фирми ангажовани су на извођењу радова око уклањања цркве и превоза материјала.

Власник братуначке фирме „Тренд“ Данко Мировић рекао је да да су добили благослов митрополита дабробосанског Хризостома и да се приступило измештању цркве.

„Без благослова нико није хтео да приступи радовима. Ово није рушење него измештање цркве, јер се материјал одвози у Братунац на локацију где ће се градити нови храм кориштењем дијела овог материјала који је употребљив“, објаснио је Мировић.

Српска православна црквена општина цркву је изградила на имовини коју је у време ратних разарања у периоду од 1992. до 1995. године Фата Орловић напустила са седморо деце и мужем Шаћиром, који је касније погинуо.

Након дугогодишње правне битке, Европски суд за људска права је 1. октобра 2019. године донео пресуду којом се налаже да Босна и Херцеговина мора уклонити цркву.

Председавајући Већа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија потврдио је 27. маја да ће црква бити срушена и да је за то задужена Влада Републике Српске.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар