Операција „Коридор“, познатија као „Коридор живота“ је кодни назив за операцију војске Републике Српске када су јединице Првог крајишког и Источнобосанског корпуса потпомогнуте снагама специјалне полиције РСК, кренуле у одсудну битку за успостављање везе са матицом Србијом и окончање изолације Босанске Крајине од остатка Републике Српске.

Главни део операције је успешно завршен до 26. јуна а у ширем смислу је она трајала од 14. јуна, када су припадници 16. крајишке моторизоване бригаде ВРС под командом потпуковника Милана Челекетића, уз подршку тенковске чете из Добоја, кренули у напад на јужном делу дервентског ратишта, преко 26. јуна 1992. године када су се војници Првог крајишког и Источнобосанског корпуса ВРС, сусрели у рејону села Корница и Чардак, на размеђи Модриче и Шамца и тако спојили западни и источни део Републике Српске.

Наставком борби у јулу српске снаге ослобађају Модричу (28. јун 1992) , Дервенту (7. јул 1992) и Оџак (13. јул 1992), а коначни слом одбране снага ХВ, ХВО и Армије РБиХ у Посавини уследио је 6. октобра 1992. године српским ослобађањем Брода.

НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ВОЈНИЦИМА И ОФИЦИРИМА ВРС И СВИМА КОЈИ СУ СПРЕЧИЛИ ТРЕЋИ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА У СУТОН ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА!

Извор: Историја Срба