Министар одбране Зоран Ђорђевић и представник компаније Ербас Груп (Airbus Group) Марко Миклис потписали су Меморандум о разумевању високог нивоа између Владе Републике Србије и компаније Ербас Груп.

Меморандум о разумевању представља усаглашени исказ заједничких намера о успостављању будуће сарадње у области опремања Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и унапређења капацитета српске ваздухопловне индустрије.

Поред представника Министарства одбране и Војске Србије, те компаније Ербас Груп, церемонији потписивања присуствовали су и представници министарстава привреде и финансије, као и амбасадори Француске, Немачке и Шпаније.


У складу са идентификованим областима сарадње из Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и компаније „Airbus Group“, потписаног у октобру ове године, закључен је уговор за набавку девет хеликоптера Х145М, припадајућих услуга и индустријске сарадње између компаније „Airbus Helicopters“ и Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Кроз ову набавку Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије и хеликоптерска јединица МУП Републике Србије, опремају се последњом генерацијом хеликоптера за извршавање најзахтевнијих мисија (транспорт, трагање и спасавање, борбене мисије, медицинска евакуација, надзор и осматрање, итд.).

Потписани уговор обухвата:

  • Набавку девет хеликоптера Х145М са припадајућим пакетом логистичке подршке (резервни делови, алати и документација),

  • Трансфер технологије за одржавање и оправку набављених хеликоптера,

  • Опремање, обуку и сертификацију Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ као центра за одржавање хеликоптера „Газела“, као и укључивање Завода у ремонтну мрежу компаније „Airbus Helicopters“,

  • Подршку српским компанијама и научно-истраживачким институцијама у циљу прибављања релевантних квалификација и сертификација, уз једновремено тражење могућности за ангажовање српских индустријских капацитета и набавку њихових добара и услуга.

Поред представника Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и представника компанија „Airbus Helicopters“ и „Airbus Group“, церемонији потписивања уговора присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић, амбасадорка Републике Француске у Србији Кристин Моро и амбасадор СР Немачке у Србији Аксел Дитман.

Оставите Коментар