Гасовод „Турски ток“ је гаранција економског просперитета, али и стабилности за Србију, једногласни су у оцени економисти и аналитичари. Они истичу да је ово један од најзначајнијих тренутака у савременој историји Србије.

Гасовод, који почиње у сибирској Анапи, а потом испод Црног мора стиже до турског места Кијикеј, има два крака – први снабдева тржиште Турске, док је други, који је намењен снабдевању руским гасом јужне и југоисточне Европе, у изградњи и он ће ићи од турске границе преко Бугарске кроз Србију до Мађарске.

Добро за инвестиције

  • Ово је велика ствар за Србију не само у економском већ и у политичком смислу. Да смо имали један овакав гасовод 1999, сигурно нас не би бомбардовали. Засипати бомбама једну земљу да се не угрози гасовод је немогуће, а то би био и директан прст у око Русији. „Турски ток“ значајно повећава сигурност Србије не само у економском већ посебно у геополитичком смислу – оцењује Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Гасовод кроз Србију у дужини од 403 километра од огромног је значаја за привлачење инвестиција, што ће допринети укупном успону наше земље.

  • „Турски ток“ ће гарантовати енергетску безбедност, што је врло важно за трајан и дугорочан развој једне земље јер се добар део производње ослања на гас. То је једна важна компонента инфраструктуре, па не чуди што многе земље настоје да се некако прикаче уз добар гасовод – каже за наш лист економиста Љубомир Маџар и додаје да ћемо од овог гасовода имати и директну економску корист од транспорта гаса кроз нашу земљу.

Доноси приходе

  • Овај гасовод ће нам доносити леп и сигуран приход. То вам је као да сте богати, имате новац у банци, а уз то добијате и добру камату, а да ништа не радите – сликовито је описао познати економиста.

Свечаном одвртању вентила „Турског тока“ у среду у Истанбулу присуствовали су председник Србије Александар Вучић, лидери Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, као и бугарски председник Бојко Борисов.

Чињенице о гасоводу

  • 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње капацитет гасовода
  • 403 километра биће дугачак крак „Турског тока“ кроз Србију
  • 15,57 милијарди кубних метара гаса годишње капацитет српског дела гасовода
  • Почетак снабдевања гасом у Србији очекује се од октобра
  • Милиони људи биће снабдевени гасом
  • У плану је да се гасовод настави према Словачкој и Аустрији

Вучић на свим насловницама турских новина

Фотографија српског председника Александра Вучића са лидерима Русије, Турске и Бугарске Владимиром Путином, Реџепом Тајипом Ердоганом и Бојком Борисовим нашла се на насловним странама свих турских новина.

То је велика промоција Србије у Турској, која броји више од 70 милиона становника, што је веома значајно за грађење имиџа наше земље на међународној сцени. Пуштање „Турског тока“ у рад у Инстанбулу директно су преносиле ТВ станице у Турској, Русији и Бугарској.

Драгана Петровић

Оставите Коментар