За време Светског првенства у фудбалу у руском граду Калињинграду ће се окупити навијачи Србије, Хрватске, Енглеске, Швајцарске…

Од момента кад су одређене групе и кад је направљен распоред за Светско првенство, организаторима је било јасно да ће у овом граду на обали Балтика вероватно имати највише проблема.

Наиме, процењује се да је у Калињинграду највећи проценат оболелих од АИДС-а у Европи, да је стопа криминала 20% већа него у било ком другом делу Русије. Спомиње се и податак од чак 5.000 проститутки, а пиво и водка три пута су јефтинији него у Москви.

У град долазе прво хрватски, па српски, енглески и швајцарски навијачи (како у селекцији Швајцарске има доста фудбалера албанског порекла, процењује се да ће на мечевима ове репрезентације бити и навијача из Албаније). Срећом, не долазе сви у исто вријеме.

Хрватска први меч против Нигерије игра у Калињинграду 16. јуна, Србија и Швајцарска се састају 22. јун. Како је размак између мечева Хрватске и Србије. Хрватски медији истичу да су Срби у братским односима са руским клубовима и да ће Србија где год буде играла имати подршку руских навијача. Организатори се надају да ће се навијачи мимоићи, јер је размак између мечева шест дана.

Руске власти се озбиљно припремају за могуће проблем с хулиганима и за њих припремају “посебне мере“. Изазивачима нереда прете затвор, велике новчане казне и депортација. Један од главних адута Руса је уверење које влада на Западу о суровим условима у руским полицијским станицама и затворима.

Сам Путин казао је како ће Мундијал у Русији бити најбоље организован икада поручивши како неће бирати средства при отклањању евентуалних пријетњи.

Извор: Kurir sport