Никшићка млекара промовисала је на својој страници нови производ, кисело млеко, само што код ове млекаре то није „кисело млеко“, већ по новом црногорском, наметнутом, са непостојец́им словом „ś“.

Како преноси портал in4s.net, фалсификујући пре свега језик, али и историју, културно и духовно наслеђе, Млекара Ника прикључила се једном антисрпском корпусу који ових дана узима маха у Црној Гори.

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Тако млекара, како се даље наводи, по саветима великог црногорског стручњака и зачетника „модерне црногорске лингвистике“ Аднана Чиргића свесно се одриче дела тржишта које припада српској језичкој заједници. Рачунајући да је ова компанија из Никшића, то сигурно није занемарљив проценат.

Нови производ млекаре изазвао је бројне негативне реакције и коментаре на друштвеним мрежама. Незадовљни потрошачи најавили су бојкот производа, па им и је сам прозвођач на Фејсбуку одговорио на критике.

https://www.facebook.com/MljekaraNika/posts/297850890820785

– Драги наши, намера млекаре Ника није да било кога вређа по језичкој или националној основи и не бисмо желели да се расправе те врсте настављају на овој страници. Просто, новим производом, као сто смо најавили, враћамо се црногорским коренима. Што значи да је сировина искључиво са дурмиторског подручја. Што се тиче назива, наше баке и дедови назив оваквог производа изговарали су онако како смо га ми написали, само што раније нисмо имали графички знак којим се то бележило. Исто тако, на подручју Црне Горе велики проценат људи у говорном језику изговара овај придев са графемом ś и не видимо у томе ништа спорно. Наравно, сви имамо право да купујемо производе које волимо и који нам више одговарају, што је апсолутно потрошачко право свих и ми не улазимо у то – пише на Фејсбук страници млекаре.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here