Jедан од најпознатијих и најпризнатијих српских фотографа Драгољуб Замуровић често на својој званичној Фејсбук страници објављује фотографије направљене током његове плодоносне каријере.

Фотографије увек прати кратка прича и анегдота, а једна од њих је везана и за блаженопочившег митрополита Амфилохија који је сатима тражио тела погинуле деце у Градишки, у Босни и Херцеговини.

Фотографију и Драгољубову причу, уз његов пристанак Dan.co.me објављује у целости, а ми преносимо:

Током операција “Бљесак” оборен је авион МиГ-21 Хрватског ратног ваздухопловства којим је управљао Рудолф Перешин, некадашњи ђак Ваздухопловне војне гимназије “Маршал Тито” и члан Савеза комуниста још из тих дана.

Постао је познат по томе што је 25. окробра 1991. године као официр ЈНА авионом МиГ-21 пребјегао у Аустрију, а четири дана касније приступио Хрватском ратном ваздухопловству.

Приликом обарања његовог авиона, из кога је претходно избачен товар бомби, порушено је неколико зграда у Градишци у којима је двоје мале дјеце настрадало. Снимајући те рушевине примијетио сам тадашњег владику Амфилохија који је сатима копао тражећи њихова тијела, вјероватно да би им одржао опело и сахранио их.

Послао сам снимке са пропратним текстом француској фото-агенцију “Гама” која их је дистрибуирала широм свијета.

Сјутрадан ми се јавио уредник једног часописа из Холандије питајући за потврду свих података које сам прослиједио уз фотографије.

Хтеи је да се увјери из прве руке да ли су погинула дјеца српске или хрватске националности како не би објавио погрешан податак.

Тако раде озбиљне новине и њихови уредници, за разлику од лажљивих таблоида.

Leave a Reply