Конкурс за радове на реконструкцији стадиона „Рајко Митић“ је завршен.

Црвена звезда није изабрала ниједан победнички пројекат, већ је доделила три „трећа“ места.

Међу неколико занимљивих предлога истакао се и један српско-италијански.

– Нико није био за прво и друго место. Неки су слали футуристичке пројекте за које је потребно 200 милиона евра, други су направили само козметичке промене, па су због тога додељена само трећа места – објаснили су за Б92 из Звезде.

Ово решење предлаже концепт урбане структуре у којој би се стадион развијао паралелно са окружењем као јединтвени спортско-комерцијални систем.

Један од кључних адута овог решења је јавна променада која би повезала северно и јужно подручке око стадиона, који би наравно био централна тачка.

Осим стадиона, пројекат укључује и друге објекте спортског садржаја, тржни центар са локалима, пословне просторе, јавне површине за одмор и релаксацију и тренутно највећи проблем навијача који долазе на утакмице Звезде – паркинг.

Једна од основа концепције пројекта је очување идентитета Црвене звезде, па су аутори задржали препознатљиви тунел којим играчи излазе на терен испод западне трибине.

Од изузетног значаја је и повезаност трибина због препознатљивих навијачких кореографија, а приликом концепције форме стадиона западна трибина је остала доминантна.

Први спрат осмишљен је као својеврсна променада – тзв. „прстен“ који омогућава стадиону да „живи“ 300 дана годишње, а посетиоцима да доживе искуство Црвене звезде као јединственог бренда.

Међутим, како за сада ствари стоје, од овог изгледа неће бити ништа, већ ће можда бити расписан и нови конкурс, на коме ће се тражити оптималније решење.

Оставите Коментар