У време када је српска престоница била тек једна од турских вароши, на месту где се данас налази позориште некада је стајало нешто много злокобније

Фото: Курир / Драгана Удовичић

Данашњи Трг републике и читав крај око њега некада су били „далека периферија“ Београда. Овде се налазила једна од четири капије за излазак из града. Како се налазила на друму који је водио у правцу Истанбула (Стамбола) по овоме је и добила име – Стамбол капија. Поред Стамбол капије, то су биле и Сава-капија, Варош-капија и Видин-капија.

Стамбол капија се налазила негде на простору између данашњег Народног позоришта и споменика кнезу Михаилу. Испред капије налазило се поље обрасло травом. Трга републике још није било, као ни данашњег центра Београда.

Фото: Курир / Драгана Удовичић

Стамбол капију су направили Аустријанци за време своје владавине северном Србијом и Београдом почетком 18. века. Легенда каже да је капију подигао Лаудон, који је изградио и ров око ширег Београда назван Лаудонов шанац. Од свих капија, ова је била најчвршће зидана, од тесаног камена и цигле, а имала је и просторије за смештај војника који су држали стражу.

Фото: Wikipedia

Кроз Стамбол капију се улазило на три улаза: у средини је био велики пролаз за кола, а са обе стране по један мањи отвор за пешаке. Пут који је из вароши излазио на Стамбол капију делио се одмах надва крака: један је ишао десно ка Теразијама, а други лево ка Ташмајдану и Палилули.

У непосредној близини ове капије, Турци су за време своје страховладе набијали на колац бунтовне Србе, па је читав крај био на веома лошем гласу. Зато и не чуди што је одмах по успостављању српске власти у граду, кнез Михаило наредио рушење Стамбол капије. Уклањање објекта је почело половином априла, а довршено је 19. маја 1866. године. Већ 1868. почела је изградња Народног позоришта које је ускоро постало симбол овог места, а прича о капији је пала у заборав.

Фото: Курир / Немања Панчић

Извор: kurir.rsdnevno.rs