Гости емисије „Актуелно“ били су српско-француски агент и контраобавештајац Југослав Петрушић и један од лидера некадашњег ДОС-а и учесник „5. октобра“, бивши градоначелник Београда, историчар и дипломата Милан Ст. Протић. Главна тема било је Косово, и како разрешити тај „гордијев чвор“ у светлу западних интереса, али и осврћући се на важне историјске и политичке факторе и чињенице.

 

– Не видим како би косовско питање могло да се реши, то је рак рана региона и Србије, Албанци који чине већину, нису зрели да имају политичку одговорност каква им је дата и од уређене творевине тамо нема ништа. Српској мањини тамо нема живота, по мом суду, а био сам тамо много пута. Србија у односу на Косово зна шта неће а не зна шта хоће, било ком политичару да дате могућност да то реши по свом нахођењу не би знао како. Међународна заједница користећи те контроверзе између Србије и Косова како би остварила своје старе интересе на Балкану а они су одувек били такви да ни једна локална нација не доминира овим подручјем. Срби су кроз историју показивали претензије да створе државу довољно велику и јаку да доминира читавом подручјем, у тој намери су више пута спречавани, као и Грци, Бугари и Мађари. У Милошевићево време је политика Србије тумачена као опасна рушилачка акција која треба да доведе до велике Србије, да би се то спречило води се политика да Србију сведе на то да не штрчи у односу на друге чиниоце на Балкану… рекао је на почетку овог веома занимљивог разговора Протић и додао:

– У том троуглу између незрелих опасних тежњи Албанаца на Косову и српске неспособности да дефинише интересе као и западног „подели па владај“, ми се налазимо у зачараном кругу из ког је тешко наћи излаз а да не буде доживљено као још један национални пораз.

Петрушић се надовезао на причу рекавши да је пронашао необориво много доказа да албанске структуре на Косову воде бивши Клинтонови људи са базом у Њујорку.

– Овај Гордијев чвор не може да се пресече без Америке, без неког ко је 90 одсто учествовао на стварању овакве ситуације на Балкану, на челу је сад Трамп који дијаметрално супротно размишља од ранијих председника, њему је Косово на осмом, деветом месту и зато га Албанци не желе. По мени Косово не мпоже да се реши без рата а ко ће га почети и кад ће се распасти договори који су постигнути, мој нос и искуство ми кажу да ће у догледној будућности доћи до озбиљних поремећаја људских односа… Овај проблем ће на крају бити дат људима као што сам ја, решаван користећи војнике, сурова је реалност али неће нико да је прича. Не ради се овде само о Србима већ о Балкану који је претеча свих ратова још од Римљана, Турака.. потребно им је то буре барута и не смеју да напусте Косово и да буде решено, јер шта ће радити после, шта би без те тензије? Овде је проблем што су умешали и религију, причам о делу Шиптара, која је прво мешала Јевреје у косовско питање па није успела, сад Цинцаре из Америке, путем којих желе да отворе све границе, а све је превара. Ово видим као војник, не видим политичку призму и не могу да је одредим јер је толико тога умешано да сам Бог зна како ће бити решено, сматра Петрушић.

– Тешко је прогнозирати једном историчару а ваљда сам бољи историчар него што сам био политичар, да ли ће бити рата. Ако би се употребили историјски примери, могло би да буде истина. На Берлинском конгресу 1878. године питање Босне и Херцеговине која је тада била у фокусу источноевропске кризе и где се водио вишегодишњи рат, завршен је тим конгресом где је то питање замрзнуто и било је 40 година, изгледало је да је тиме био остварен мир. А онда када је то питање поново експлодирало анексијом Босне и Херцеговине па сарајевским атентатом. И не само што је букнуо Балкан него Европа и свет и свет је тим поводом ушао у светски рат који је однео 15 милиона живота, то су поуке историје. Овде у Србији, ми Срби нисмо за сво ово доба од како смо доживели пропаст Југославије дефинисали националну политику и када смо покушали, дефинисали смо је у категорије које су, по мени, погрешне и неоствариве. Та политика која је створена у Милошевићево време и која траје до данас у разним модалитетима, заснована је на наслеђу Титове Југославије. Ми и данас на српско питање гледамо у тим кооординатима и не можемо да изађемо из тога, данас признајемо покрајине из Титовог времена а грађани се никада нису о томе изјаснили, на Хрватску и Босну гледамо на бивше републике, па нам се мешају појмови, додао је Протић.

А шта су још занимљиво рекли сазнајте у видеу.