Град Београд купио је данас свих 148 уметничких дела наших познатих сликара која су чинили део стечајне масе предузећа „Југоекспорт“ на данашњој аукцији у Агенцији за лиценцирање на Теразијама за 33 милиона динара.

Данашња лицитација, на којој су Град Београд представљали заменик градоначелника Горан Весић и министарка културе и информисања Маја Гојковић, представља епилог вишенедељног заплета у којем није било јасно како је могуће да ремек дела Милуновића, Поповића, Kоњовића, Лубарде…буду понуђена за само нешто више од 10. милиона динара (80 хиљада евра).

Ако се узме у обзир да само једно платно Миће Поповића на тржишту вреди 300.000 евра, онда је разумљиво задовољство представника Града Београда и министарке Гојковића што изванредна културна баштина ипак није завршила у приватним колекцијама или у ланцима препродаје на црном тржишту.

Градски челници су већ на почетку данашње аукције изразили незадовољство, јер Музеју града Београда, као установи културе, није дата предност прече куповине. Почетна цена је била око 10 милиона динара, али је уследило упорно надматање представника Града и младе даме која је лицитирала под бројем 8, а чија је последња понуда била 29 милиона динара.

Осим ње и Града Београда на данашњој аукцији надметало се још шест заинтересованих лица.

Kако заменик градоначелника Горан Весић и министарка културе и информисања Маја Гојковић најављују, покушаће да пониште лицитацију да би оне у власништву музеја дошле по почетној цени.

Гојковић је нагласила да се оваква лицитација догодила први пут у историји Београда.

„Учинили смо све да задржимо уметничко благо које ће остати у власништву пре свега наших грађана. Југоекспорт није приватна компанија која се налази у стечају већ су ти артефакти куповани нашим парама. Са друге стране, невероватно је да смо за аукцију сазнали из медија и шокирала нас је информација да је почетна вредност понуђених уметнинина била 80 хиљада евра“, казала је Гојковић и додала да се спремао „плен састављен од ремек дела“ српског сликарства за мали новац иако су те слике проглашене за културно добро.

Сходно овлашћењима које има на основу Закона о културним добрима, Музеј града Београда је читаву ову колекцију прогласио за културно добро по хитној процедури, о чему је обавештена Агенција за лиценцирање стечајних управника, као и стечајни управник и Привредни суд.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је ово 36. продаја уметничких дела од 2000. године и нагласио да нико није реаговао.

„Ми данас нисмо у ситуацији да пронађемо дела која су била власништво Инвест Банке. Пре ове аукције продато је 7 или 8 дела из колекције Југоекспорта…Испоставило се да неко зна вредност тих дела“ казао је Весић и додао да је ово први пут да је држава успела да откупи уметничка дела која припадају нашем народу.

„Данас смо били спремни да лицитирамо колико је требало. Жао ми је што су нам подизали цену, али по сваку цену смо желели да купимо ово. Потписаћемо уговор о куповини, али истовремено оспораваћемо ову продају због прва првенства куповине Музеја града Београда по почетној цени. На то смо имали право је јер је реч о културном добру“ казао је Весић.

Он је додао да је Агенција била у обавези да понуди Музеју града Београда куповину по почетној цени по важећем закону, акао и да је он заједно са сарадницима прегледао слике које се налазе у једном приватном депоу и утврдио да је већина артефаката оштећена.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар