Сада већ бивши премијер тзв Републике Косово и ратни командант терористичке УЧК Рамуш Харадинај саслушан је у својству окривљеног у Хашком трибуналу.

Харадинај након изласка са саслушања није желео да открива шта су га људи из трибунала питали, јер како каже: „не сме о томе да прича“!

Било како било Харадинај је само један од Албанаца, некадашњих бораца УЧК који ће своја дела морати да бране пред судом.

Подсетимо например истог дана када је и Харадинај у Хаг је стигао и Јакуб Краснићи.

Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову од новембра прошле године па до данас испитао је више десетина особа.

У наставку следи листа особа које су јавно саопштиле да су испитање од стране ове институције:

 1. Гани Геци, бивши посланик ЛДД, испитан је почетком новембра на непознатој локацији на Косову. Како је сам изјавио, биће сведок за пет убистава пред судом у Хагу.

 2. Рустем Мустафа – Реми, бивши командант „Оперативне зоне ОВК“ у Лабу и бивши посланик Скупштине Косова, испитан 14. и 15. јануара у Хагу. Испитиван у својству „осумњиченог сведока“, како је сам рекао. Адвокат – Арианит Коци.

 3. Астрит Шабани, бивши припадник ОВК, је на одслужењу затворске казне од 20 година у затвору у Дубрави, због убиства 4 Рома и једног Албанца. Специјално тужилаштво испитало га је у затвору 8. децембра, како приштински медији преносе, због сумње да је убио једног Србина и двојицу Рома.

 4. Сокољ Добруна, бивши председник „Војног суда Ослободилачке војске Косова“, позван је од Специјалног суда на испитивање 12. децембра у Приштини. Првобитно му, како су приштински медији јавили, није предочено у ком својству ће бити испитан, током испитивања у Хагу 13-14 децембра, видео је, по сопственој изјави да је писало сведок, али да на основу питања која су му постављали, како је рекао, не може да искључи могућност и да буде осумњичен.

 5. Назиф Мехмети, Капетан Дини, бивши „шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба“. Позван је од Специјалног суда да се појави на саслушању од 22. до 24. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Тахир Рецај.

 6. Сами Љуштаку, бивши командант ОВК, припадник тзв. „Дреничке групе“. Љуштаку је испитан и 17. јануара у Хагу, „бранио се ћутањем“. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Адвокат – Арианит Коци.

 7. Ремзи Шаља, командант „Црвена Јабука“, „командант специјалне јединице главног штаба ОВК“, позван је на саслушање 17. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан. Изјавио је да се „неће предати“ нити одговорити на позив. Адвокат- Натаљ Булакај. У међувремену је стигла и нова вест– Шаљи се „губи сваки траг“, а почетком фебруара је Основни суд у Призрену издао међународну потерницу за Шаљом. Шаља је 24. маја ухапшен по налогу Основног суда у Призрену а у складу са оптужницом за ратне злочине против цивилног становништва. Почетком јула осуђен је на 14 година затвора због отмице Албанца који је касније пронађен мртав.

 8. Сафет Суља, пуковник ОВК, део „оперативне зоне Паштрик“, позван од Специјалног суда на саслушање 12. децембра у Приштини. Како је сам изјавио, позван је у својству сведока. Испитан је када и Сокољ Добруна, од 13-14. децембра.

 9. Сабахајдин Цена, бивши „ОВК“ припадник у „оперативној зони Паштрик“, саслушан 14. и 15. јануара у Приштини. Његов адвокат, Махмут Хаљими, изјавио је да је његов клијент испитан у својству осумњиченог.

 10. Суљејман Сељими, бивши главни командант „ОВК“, добио позив за саслушање у Хагу за 9. јануар. Није се одазвао позиву због „нарушеног здравља“, али је потом испитан у Приштини 6. фебруара. Тренутно је на условном отпусту са издржавања затворске казне због почињених ратних злочина против цивилног становништва.

 11. Раимонда Реци, прва припадница ОВК која је добила позив за саслушање од Специјалног суда у Хагу. Позив јој је уручен почетком децембра, и како је навела, речено је да је позвана у својству сведока.

 12. Исмет Тара, познатији као „Командант Хоџа“ примио је позив за саслушање 20. децембра. Тара је испитан у Хагу, у својству осумњиченог 17. фебруара, а испитивање је трајало неколико дана.

 13. Насер Краснићи, бивши командант ОВК за област Паштрик испитиван је два дана у Приштини, саопштио је његов адвокат Фљорин Вертопин 18. јануара.

 14. Назиф Мехмети, бивши шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба, испитан је у својству осумњиченог у Приштини 22. и 23. јануара.

 15. Фатон Мехметај, бивши члан ОВК, испитан је 4. фебруара у Хагу. Није познато у ком својству је Мехметај био испитиван.

 16. Махир Хасани, позван на испитивање 11. фебруара у Хагу, јавио је приштински Инсајдери, али је вест демантовао сам Хасани. Међутим, почетком фебруара, адвокатска канцеларија Артана Ћекинија саопштила је да је специјално веће Уставног суда суспендовало налог специјалног тужиоца према г. Хасанију за предају докумената, података, белешки и спецификованих докумената из налога специјалног тужиоца.

 17. Љахи Ибрахимај (Лахи Ибрахимај) генерал ОВК из Метохије (Дукагјин), потврдио је 11. фебруара да му је уручен позив од стране Специјализованих већа и најавио да ће га тужилац испитати. Одбио је да каже када ће бити испитан и у ком својству.

 18. Исуф Гаши испитан је од стране Канцеларије специјалног тужиоца 20. фебруара у својству сведока.

 19. Пјетер Шаља познатији као „Командант вук“ испитан је у својству осумњиченог у Бриселу. Ову вест саопштио је Шаља 21. фебруара, али тада није прецизирао када је испитан, већ је навео да је био испитан „пре неколико дана“.

 20. Бљерим Кучи, посланик Алијансе за будућност Косова, првобитно је потврдио да ће бити испитан 12. марта. Он је изјавио да ће „испунити своју обавезу“ и одазвати се суду. Кучи није објаснио у ком својству га је позвао Специјални суд, али је затражио од медија да га не контактирају са додатним захтевима. У међувремену, портал Зери је пренео вест да се очекује да Кучи буде испитан у Хагу 7. априла.

 21. Осман Карпузи, бивши припадник ОВК, потврдио је прошлог месеца да је позван на испитивање у Хаг 13. и 14. марта.

 22. Башким Ндрецај, бивши припадник ОВК из Суве Реке 13. марта добио је позив Специјалног суда. Ндрецај је испитан маја и то како је саопштио, у својству осумњиченог. Рекао је и да се бранио ћутањем.

 23. Саљих Љајћи, командант 136. бригаде ОВК, испитан је 14. марта, саопштило је „Удружење ратних ветерана ОВК“ из Пећи, али не и у ком својству је био испитан.

 24. Енвер Шаља, бивши представник ОВК у Немачкој. Позив за саслушање у својству сведока уручен му је управо у Хагу где је боравио заједно са Исметом Таром који је тамо испитиван у својству осумњиченог.

 25. Бивши припадник ОВК којем је у Тирани извађен бубрег, чији идентитет је познат ТВ Кљан Косова, испитан је током марта у канцеларијама ЕУЛЕX-а у Приштини.

 26. Рахим Хашими (Ррахим Хасхим), бивши припадник “Делта командних снага” 138. бригаде ОВК, примио је позив Специјалног суда и појавиће се на испитивању 9. априла у Хагу у својству осумњиченог. Хашимија је ухапсила Косовска полиција у мају због сумње да је са организованом криминалном групом починио кривична дела „зеленашење“, „принуда“ и „превара“, међутим, док за разлику од четворице ухапшених у акцији „Талас“ којима је одређен притвор, Хашими је одмах по хапшењу ослобођен.

 27. Мендим Дака – Шари (Мендим Дака „Схарри“)бивши командант специјалне јединице „Генералштаба ОВК“, како је пренела Газета Еxпресс 13. маја требало је да путује у Хаг на позив Специјалног суда.

 28. Фљамур Хоти (Фламур Хоти), бивши припадник ОВК, како је сам потврдио, позван је од стране Специјалног суда за 28 мај. Није познато да ли је и у ком својству испитан.

 29. Шукри Буја (Схукри Буја), бивши командант ОВК за зону Неродимља и бивши градоначелник Липљана, како је сам потврдио за Газету Еxпресс, биће испитан у својству осумњиченог за ратне злочине на Косову 17. јула у Хагу.

 30. Рамиз Ћерићин (Рамиз Qериqин), познат као „командант Лав“, испитан је 9. јула у Приштини у својству осумњиченог, како је сам навео. Медијима је рекао да није могао да путује у Хаг зато што нема пасош јер је на потерници ИНТЕРПОЛ-а, па му је омогућено да буде саслушан у канцеларији ЕУЛЕX-а у Приштини.

 31. Наим Маљоку, саветник косовског премијера, Рамуша Харадинаја и бивши начелник Ослободилачке војске Косова, саопштио је 10. јула да је у Хаг позван у својству сведока.

 32. Рамуш Харадинај, који је у том тренутку вршио функцију премијера, саопштио је 19. јула да је добио позив за испитивање од Канцеларије специјалног тужиоца и да ће се у Хагу појавити у својству осумњиченог због чека је поднео оставку на функцију премијера. Харадинај ће бити испитан у Хагу 24. јула.

 33. Бисљим Зурапи (Бислим Зyрапи), саветник председника Косова и истовремено бивши начелник штаба ОВК, позван је од стране Специјалног суда у својству осумњиченог. Саслушање је, како је сам потврдио за косовске медије, заказано за 4. август.

 34. Сокољ Башотен (Сокол Басхотëн), као и група бивших припадника ОВК из Призрена, биће саслушана у Хагу, потврдио је за Инсајдери председник бивших припадника ОВК, Хисни Гуцати (Хyсни Гуцати). Датум заказаног испитивања, за сада није познато.

 35. Јакуп Краснићи, бивши председник косовске скупштине, испитивање заказано за 24. јул, није саопштио у ком својству ће бити испитан.

 36. Миљаим Зека, посланик у косовској скупштини, два пута је већ био испитан од стране Специјалног суда, потврдио је он. Како је сам навео, испитан је у вези са случајевима убиства Ахмета Краснићија, Растина Кићине, али и још једном случају о затворенику који је рекао да му је Зека „спасио живот у затвору ОВК у Албанији“.

Оставите Коментар