Интервенционизам се враћа у Белу кућу на велика врата. Џо Бајден је за државног секретара изабрао човека који је заговарао и осмишљавао америчке војне акције од Босне и Србије, преко Либије и Сирије, до Ирака.

Иако ће изабрани амерички председник данас почети да саопштава имена министара, Ентони Блинкен (58) је већ представљен као нови шеф америчке дипломатије. Блинкен је радио у влади Била Клинтона, између осталог и на стратегији према рату у БиХ и на Косову. У влади Барака Обаме био је заменик државног секретара и саветника за националну безбедност, залажући се за војну интервенцију у Либији и Сирији, као и у Ираку против Исламске државе. Како је откривао у изјавама за медије, мислио је да је Обамин одговор у Сирији био слаб и да је требало да Америка пошаље далеко више трупа из хуманитарних разлога. Верује у америчку изузетност, у Америку као морални компас, неизоставну силу која даје пример другима, преузима лидерску позицију у свету и интервенише зарад одбране људских права.

Поједини амерички медији истичу да је на Блинкена утицала и његова породична прича, јер потиче из јеврејске породице, а очух му је преживео Холокауст. Сматра да САД морају да подржавају Израел безусловно, па и без обзира на политику тамошње владе према Палестинцима.

Блинкен је завршио средњу школу у Паризу, студирао је на Харварду и Универзитету Колумбија, радио као адвокат, кратко и као новинар, а свира и гитару у свом бенду. Као спољнополитички саветник у Бајденовој кампањи, заговарао је идеју да САД треба поново да се придруже иранском нуклеарном споразуму, који је и сам писао док је радио за Обаму, и обнове односе са савезницима, уздрмане за време Доналда Трампа. Очекује се да ће нови министар спољних послова вратити Америку у Светску здравствену организацију и Париски споразум о климатским променама, из којих се повукла Трампова администрација, као и да ће далеко више укључити САД у глобална збивања него што је сада случај. Изјавио је да ће пробати да убеди америчке партнере да се заједнички супротставе Кини на пољу трговине и технологије, што доказује да Пекинг остаје у жижи интересовања спољне политике Вашингтона и после Трамповог одласка. Блинкен је тражио да се Кремљ оштро казни због мешања у америчке изборе 2016, али је касније објаснио и да би с председником Владимиром Путином вероватно могао да се договори да се удружено супротставе кинеском јачању. Најавио је и да ће продужити „Нови Старт”, споразум који је Америку и Русију обавезивао да ограниче нуклеарни арсенал, а који истиче следећег фебруара. Садашња влада у Вашингтону прво је истицала да не жели да продужи овај споразум нити да пристане на други који не би укључивао и Кину, али је на крају ипак с Москвом започела преговоре о замени за „Нови Старт”.

После Трамповог доласка на власт, Блинкен је основао консалтинг фирму с дотадашњом колегиницом из Обамине владе Мишел Флорној, за коју медији пишу да би могла да у Бајденовој администрацији постане прва америчка министарка одбране. И док то још није потврђено, информативни сајт „Аксиос” пише да је извесно да ће нова америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама бити Линда Томас Гринфилд (68). Она је 35 година у дипломатији, била је амбасадорка у Либерији и креирала је политику Стејт департмента према Африци. Пензионисала се после Обаминог одласка и почела да ради за фирму некадашње државне секретарке Мадлен Олбрајт. Као Афроамериканка, уклапа се у Бајденово обећање да ће у владу увести жене и припаднике мањина.

Ројтерс јавља и да се за трећу високу функцију, саветника за националну безбедност, сигурно зна да одлази Џејку Саливану (44), који је радио за Хилари Клинтон док је била министарка спољних послова. Саливан ће бити најмлађа особа још од администрације Двајта Ајзенхауера која долази на највише место у Западном крилу кад је реч о спољнополитичким и безбедносним питањима. Трамп је имао доста проблема са овом позицијом, па је за четири године променио четири саветника за националну безбедност.

Јелена Стевановић

1 KОМЕНТАР

  1. Aleksandar Vucic i njegova vlada NIJE zastitila Ustav i zakone Srbije i time dozvolila Nato EU vojnu okupaciju juzne Srbije Kosovo i Metohije 1999-2020 , vojna Nato EU okupacija juzne Srbije jos traje.

    Srbija u uslovima Nato EU vojne okupacije NESME BITI NEUTRALNA jer postojeci Ustav Srbije NARADEJUJE SVAKOM NA VLASTI DA OSLOBODI SRBIJU OD OKUPATORA.

    Aleksandar Vucic i njegova vlada je nesposobna i proizdajnicka.

    Nove patriotske snage Srbije moraju da bi odbranile svoju teritorijalnu i nacionalnu slobodu uci u ODKB sveobuhvatni i vojni savez kao i vojne ODKB vojne baze u samoj Srbiji.

    Bez vojnog-politickog-ekonomskog saveza sa ODKB Srbija nestaje i teritorijalno i nacionalno !

Оставите Коментар