Корона је ушла баш тамо где је епидемиолог Предраг Кон рекао да „никако не сме да уђе“ – у домове за старе.

У Геронтолошком центру у Нишу заражено је више од половине корисника, чак 146 њих, као и 5 радника и то због неодговорног руководства. Ухапшен је директор који је омогућио да се корисници заразе, и тиме је држава још једном показала да нико не може да се понаша неодговорно и против закона.

Тим поводом обратио се и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић:

„Како би грађани знали, по завршетку седнице Владе Републике Србије био сам ангажован на решавању проблема у Нишу, уз лекаре и епидемиологе, али и запослене у систему социјалне заштите, све док нисмо све заражене кориснике и раднике сместили у Клинички центар Ниш, и док није отпочело њихово лечење. Када смо проф. Миодраг Стојановић и ја око поноћи сместили последњег од 151 , могао сам да размишљам шта даље. Извињавам се медијима, што ми је уместо да одговарам на питања и дајем изјаве, приоритет јуче био збрињавање корисника и решавање проблема, али сам сигуран да су епидемиолози одговорили на сва питања у вези са овом темом јуче на конференцији за медије која је одржана у 15 часова у Палати Србија.

Ја нисам имао времена ни да одговарам на измишљотине и гнусне лажи, које су се појавиле у јавности, јер то није био приоритет. Није ни данас, јер је у овом тренутку, када се налазимо у ванредном стању и боримо против корона вируса брига о сваком човеку приоритет. Како се не би ширила паника а како би грађани знали истину, дужност ми је и да их о томе известим.

Јуче је један опозициони медији који је познат по ширењу панике од када се појавио на јавној сцени, упирао прстом у моју слику. Слику коју је два пута променио на порталу од тренутка објављивања текста, јер сам на првој са заштитном маском и крај обавештења о забрани посета у геронтолошким центрима, а то им се очигледно није допало, па заменише је неком другом. Омакне се и опозицији да објави истину. Јер истина је, предузели смо од првог дана све мере које су биле у нашим рукама како бисмо на најбољи могући начин заштитили наше грађане.

Међутим, пронаћи кривца у данашње време изгледа да је једини посао сплеткароша. Јуче сам том опозиционом медију био крив из више разлога, што на сајту министарства нема саопштења за јавност које су они желели да прочитају, јер им очигледно не одговара оно што су рекли стручњаци на конференцији за медије, крив сам што не радим оно што би они волели да радим, а то је да ништа не радим већ само да попут њих идем и лажем како ништа не ваља.

Јуче је био веома тежак дан за све нас којима је истински стало до сваког човека. Јуче је објављен још један наручен текст у коме је идеја била изазивање панике, бацање љаге на ресор којим руководим, манипулација неистинама, што није ништа чудно за опозицију.

Прозван сам што се јуче нисам обратио медијима. Али, јавност је јуче била обавештена. А моја лично дужност је била да решим питање корисника геронтолошког центра, што сам и урадио, јер нисам ни медијска звезда нити сматрам да треба да се сликам шта год да радим.

Јуче је можда опозицији највише сметало што је на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, објављена вест о обележавање 75. годишњице пробоја Сремског фронта. Па ми се људи не стидимо наших хероја, традиције и историје, као што се стидела опозиција док је била на власти.

Брину опозицију радници који су изгубили посао, а нису их бринули када су их “мотком” терали из земље.

У време ове Владе нико није заборављен, и мислимо на све.

Сви грађани који нажалост остану без посла, а који се пријаве код Националне службе за запошљавање добијају надокнаду, држава стимулише послодавце да не отпуштају, а економске мере које су донете ће сигурно помоћи у томе.

Објавили смо на сајту текст под насловом “Услови и начин остваривања права на новчану накнаду за случај незапослености са освртом на поступање националне службе за запошљавање за време трајања ванредног стања”.

Објавили смо и све детаље у вези са радничким правом, плаћеним одсуством, одмором.

Има решења за све раднике, а решење је такође објављено на сајту, под насловом “Детаљно објашњење права и обавеза радника и послодаваца у току ванредног стања”, од 24.марта.

Поред тога заблуду су ширили и када су деца са аутизмом у питању. Мораће новинари опозиције мало боље да читају, да не лажу народ да сам ја адреса за дозволе за кретање особа са аутизмом.

Има и тога на сајту, под насловом “Издавање дозвола за кретање током полицијског часа”, објављено још 5. априла. Неколико дана касније објавили смо и детаљну иструкцију.

Секирају се због радника, а ја им кажем да не треба да брину. О радницима у Јури као и осталим фирмама бринули смо на време, Инспекција рада је током ванредног стања све своје капацитете искористила како би решавала радничка питања настала током ванредног стања. И о томе смо информисали јавност путем нашег сајта више пута.

Поред свега овога олакшали смо породиљама да аплицирају за накнаду зараде, продужили смо социјална давања током ванредног стања, обезбедили смо маске, рукавице и дезинфекциона средства за све наше установе, бринули смо и о грађанима ромске популације. Појачали смо контроле, инспекцијске надзоре, бринули о пензионерима и страним држављанима који раде код нас. Објавили смо и позив, да се пријаве људи који хоће да раде у установамоа социјалне заштите, обезбедили нова запошљавања. Пронашли начин како да пензионерима обезбедимо подизање пензија, као и особама које примају социјалну помоћ. Дали смо једнократну помоћ. Изборили смо се да они који оболе од корона вируса тако што су лечили заражене или бринули о њима, добију 100 одсто плате током боловања.

Бринемо и о деци, мајкама, родитељима, бакама и декама, пензионерима и радницима, особама са инвалидитетом, припадницима ромске популације, али и о нашим борцима, херојима, које нисмо и никада нећемо заборавити.

А нећемо заборавити ни лажи опозиције, нећемо заборавити ни њихове обмане, ни крађе. А они не смеју заборавити да колико год да лажу ми ћемо да одговоримо истином, јер ми бринемо о нашим грађанима и испуњавамо обећања.

Leave a Reply