МОСКВА верује да има много смисла то што је председник Јужне Осетије Алан Гаглојев суспендовао декрет свог претходника Анатолија Бибилова о одржавању референдума за прикључење Русији, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

  • С обзиром на то да иницијатива бившег председника Анатолија Бибилова није била договорена с нама, оцењујемо као разумну одлуку новог шефа државе да суспендује наведену уредбу од 13. маја о расписивању референдума Републике Јужне Осетије“ – рекла је Захарова и додала да је то „у духу принципа блиске билатералне координације Русије и Јужну Осетије о важним питањима“.

Она је још истакла да питање одржавања референдума „захтева пажљиву анализу и дискусију између двеју земаља о начинима њихове даље интеграције“.

Захарова је такође рекла да Москва веома поштује „жељу братског народ Јужне Осетије да заједно гради сопствену судбину са Русијом“.

  • Признавањем Јужне Осетије 2008. године Русија је преузела одговорност за њену безбедност и мирну будућност, а наше земље стабилно иду путем интеграције – нагласила је Захарова.

Република Јужна Осетија је дефакто независна држава на Кавказу, отцепљена од Грузије.

Власти Јужне Осетије сматрају Јужну Осетију независном републиком, док је власти Грузије сматрају територијом у саставу Грузије.

Јужну Осетију је као независну државу до сада признало шест суверених држава (Русија, Никарагва, Науру, Венецуела, Тувалу и Сирија), док је међународне организације попут УН-а, ОЕБС-а, Европске уније, итд, сматрају делом Грузије.

Оставите Коментар