САД и њени савезници у Европи и Азији осудили су руску војну операцију у Украјини као ничим изазван „чин агресије“ и „инвазије“, наметнувши Москви нове санкције и обец́авши да ц́е Kијеву послати додатну војну помоц́. Актуелна криза у Украјини је кулминација ситуације која траје више од осам година.

НАТО нема основа да руску војну операцију у Украјини назива „агресијом“, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

  • У контексту неспособности земаља НАТО-а да преговарају и њиховог недостатка жеље да истински ојачају безбедност у Европи на основу принципа једнаке и недељиве безбедности, сматрамо неоснованим њихове покушаје да оптуже за агресију – рекла је Захарова у суботу, након ванредног виртуелног самита шефова држава НАТО-а у петак на којем се разговарало о украјинској кризи.
  • Пре него што позову Русију на одговорност за њену операцију демилитаризације и денацификације Украјине, народи северноатлантског блока треба да одговоре за свој војни авантуризам, као и за нереаговање по питању охрабривања режима у Kијеву да мирно реши проблем Донбаса – додала је портпаролка.

Оставите Коментар