Циљ Вашингтона и Брисела према Србији је да сломе политичку вољу српског руководства и натерају га да се придружи санкцијама Русији, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Знамо колико је потребно чврстине Београду да настави да сарађује са нама – наравно, у интересу своје државе – под најжешћим притиском Вашингтона и Брисела и њихових пријатеља који дају све од себе да увуку Србију у свој антируски фронт. Њихов стварни циљ није да „стабилизују“ регион, већ да сломе политичку вољу српског руководства и, пре свега, да га натерају да се прикључи режиму санкција Русији“, саопштила је она.

Она је назвала спекулацијама приче да Русија, наводно, врши притисак на Београд.

„Нема потребе да се на нашу сарадњу са Србијом неосновано пројектује западни стил завртања руку који је нама стран. Ако у неким областима српски партнери имају обавезе које још нису испунили, онда сматрамо да је то питање времена и њиховог избора“, нагласила је Захарова.

Она је подсетила да руска политика према Србији, која је дуги низ година под сталним притиском колективног Запада због жеље да води самосталну спољну и унутрашњу политику, остаје непромењена и не подлеже изменама – ма колико се драматично мењале околности у међународним пословима.

„Доследно подржавамо Београд који се бори за суверенитет и територијални интегритет, у борби за део своје земље – АП Косово и Метохију. Инсистирамо да се косовски проблем, који је кључан за Србе, решава на основу међународног права у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Дајемо подршку нашим српским партнерима када је потребно да се одбију лукави и агресивни потези западњака, који покушавају да уместо решења проблема подметну лажне компромисе“, рекла је Захарова.

Оставите Коментар