ПОРТПАРОЛ руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је позвала Уједињене нације да осуде одлуку Велике Британије да Украјини пошаље муницију са осиромашеним уранијумом.

Коментар је уследио након јучерашње изјаве заменика портпарола генералног секретара организације, Фархана Хака, који је позвао Москву и Кијев да се уздрже од корака, који би довели до ескалације сукоба, рекавши уједно да он не може да потврди информације које се тичу последњег напада дроновима на Кремљ.

– Позивамо Секретаријат УН-а да отворено осуди планове Велике Британије, која треба да сноси одговорност за своје сулуде акције – рекла је данас Захарова, додајући да испада да су и Уједињене нације „спремне да ‘затворе очи’ на било какве акције ‘колективног Запада’ у циљу подршке кијевском режиму, без обзира на то што могу да имају озбиљне последице, укључујући и радијационе“. 

Захарова је подсетила на НАТО бомбардовање Југославије 1999. године и извештај Парламентарне скупштине Савета Европе из 2001. године, у којем се јасно указује на далекосежне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом по здравље људи и животну средину. 

Она је истакла да је Европски парламент раније више пута усвајао резолуције о увођењу мораторијума на даљу примену оружја са осиромашеним уранијумом и још једном позвала УН да отворено осуди спремност Лондона да изазове нову катастрофу.

Амбасада Руске Федерације у Великој Британији крајем априла упозорила је Лондон да неће „изаћи сув из воде“ уколико Кијев почне да користи радиоактивну муницију, додајући да је сада постало врло јасно да је Запад Украјини доделио улогу „радиоактивне гробнице“ и да Англосаксонци желе потпуну ескалацију конфликта у Украјини.

Ипак, забрињава и саопштење Британског Министарства одбране, које је почетком априла саопштило да ће „значајан део“ оружја које Лондон шаље Кијеву остати тајна, након чега је портал „Дикласифајд Ју-Кеј“ посумњао да Енглези можда спремају још контроверзније оружје од граната са осиромашеним уранијумом.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар