– Протести у Београду финансирају се из иностранства – изјавила је портпаролка руског

Министарства спољних послова Марија Захарова на редовном брифингу руског министарства спољних послова, и упозорила на то да се на Балкану дубоко укоренила пракса бестидног мешања у унутрашње послове. – Те демонстрације су биле уперене против руководства те суверене државе. Желим да да су непосредни организатори тих манифестација редовно разне невладине организације које се финансирају из иностранства.

Захарова је с Крима поручила да је „Русија нотирала такве извештаје”.

– Примили смо к знању извештаје српских медија о учешћу америчких дипломата у антивладиним протестима у Београду. Непосредни организатори тих протеста су различите НВО финансиране из иностранства – нагласила је Захарова.

Како је навела, „учешће дипломата САД” би могло значити да српски активисти „немају поверење својих спонзора”.

– Изгледа да страни спонзори због нечег не верују „српским грађанским активистима”, чим америчке дипломате морају да лично учествују у протестима и контролишу трошење издвојеног новца – нагласила је Захарова.

То је, оценила је она, новина у подршци грађанског друштва, „али изгледа да им не преостаје ништа друго”. Захарова је истакла и да се на изборима 24. априла видело колико заиста вреде ти протести који се финансирају из иностранства, на којима је коалиција предвођена председником Владе Вучићем добила већину места у парламенту.

– Очигледно, дрско мешање у унутрашње ствари држава је постало рутинско понашање на Балкану – навела је Захарова.

У том контексту, она је споменула и Црну Гору, нагласивши да постоје „велики напори да се земља увуче у НАТО, без обзира на то шта народ жели”.

– На Балкану се примењују добро увежбане шеме коришћења агресивне мањине која је плаћена споља – рекла је Захарова, и упозорила на то да се припрема тло за изазивање још једне обојене револуције, овога пута у Македонији.

Извор: dnevnik.rs