ПРЕДСТАВНИЦА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова упозорила је Американце након што је Вашингтон запретио Кини због евентуалне помоћи Русији у заобилажењу санкција.

– Кина је, за разлику од Сједињених Америчких Држава, кредитно способна и може себи да дозволи независну политику, утемељену на одговорности и мултилатералности – изјавила је Захарова.

Она је ову ситуацију упоредила са посетом америчког председника Џозефа Бајдена Саудијској Арабији, и подсетила је на његове претње од пре три године када је лично рекао да ће претворити заливску краљевину у „отпадничку државу“.

– А сада са празним канистером и пруженом руком отишао је да се поклони престолонаследнику Бин Салману, који се показао као државник и у име глобалне стабилности удостојио да прими председника економски несолвентне земље – навела је она.

Према њеним речима, америчка привреда опстаје само захваљујући америчким војним базама тамо где оне постоје и одговорном понашању истинских независних држава, тамо где их нема.

– САД много година троше више него што производе. Дуг од 30 милијарди долара немају чиме да плате. И сви то знају. То што Вашингтон планира и спроводи државне ударе у разним деловима света, о чему је недавно тако отворено причао бивши саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон, не значи никакву финансијску способност – објаснила је Захарова.

Оставите Коментар