Она је подсетила на истрагу коју је спровео тим међународних експерата.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да званична Москва осуђује пресуду Приштине косовском Србину Ивану Тодосијевићу, донету због начина на који је оквалификовао догађаје у селу Рачак, у јануару 1999. године, и сматра да је то још један доказ антисрпске репресије коју косовске власти систематски спроводе.

  • Одлучно осуђујемо пресуду Приштине против посланика Српске листе Тодосијевића због тога што је говорио о фалсификованом карактеру догађаја у селу Рачак – рекла је Захарова.

Она је подсетила на истрагу коју је спровео тим међународних експерата која није довела до јединствених закључака.

  • Од почетка је било доста неслагања, а многобројни докази су указивали да је тамо дошло до сукоба српских безбедносних снага и припадника ОВK – рекла је Захарова и додала да приштинске власти настављају да инсистирају на својој верзији догађаја, али и да се обрачунавају са политичким опонентима, локалним Србима.

Тодосијевић је осуђен на две године затвора због, како тврде у Приштини, „подстицања на националну, расну, верску, мржњу и нетолеранцију“ само зато што је изјавио да је повод за агресију била такозвана хуманитарна катастрофа на KиМ, измишљени Рачак.

Оставите Коментар