Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова скренула је пажњу на, како је навела, појачане напоре на промоцији концепта Велике Албаније и поручила да Русија позива ЕУ, као посредницу у преговорима Београда и Приштине, да изврши притисак да се поштују постигнути споразуми о питању КиМ.

У саопштењу, Захарова је навела да постоје појачани напори за промовисање концепта Велике Албаније, који укључују, како је навела, меморандум из 27. новембра о успостављању конгреса албанских општина, који би “укључио територију (тзв.) Косова”, преноси ТАС С.

– Ово је покушај тајног стварања албанског заједничког простора изван оквира закона и у супротности са суверенитетом и границама међународно признатих земаља – рекла је Захарова у саопштењу објављеном у уторак.

Она је оценила да такве акције посебно изгледају цинично имајући у виду одбијање приштинских власти да испуне своје обавезе да формирају Заједницку српских општина на КиМ.

У међувремену, Европска унија, која посредује у дијалогу Београда и Приштине, још није у могућности да натера (тзв.) Косово да поштује споразуме постигнуте уз учешће Брисела.

Претпостављамо да би ЕУ требало да води уравнотежену политику, вршећи притисак да дође до усклађивања са постигнутим споразумима – поручила је Захарова.

ТАС С додаје да је Москва убеђена да се мир и стабилност на Балкану могу постићи само на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН и уз поштовање суверенитета и територијалног интегритата свих балканских држава.

Оставите Коментар