Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом са којим је разговарао о билатералним односима, од енергетике до војнотехничке сарадње, економији, заједничкој изградњи инфраструктурних објеката које руске компаније граде у Србији као и сарадњи у области пољопривреде.

Посета министра спољних послова Руске Федерације

„Имали смо детаљан разговор о свим суштинским односима, билатералним пре свега између Републике Србије и Руске Федерације, наглашеног пријатељског карактера. Потврдили смо стратешко опредељење обе земље да на пријатељским и основама изузетног узајамног поштовања наставимо да развијамо наше односе у различитим сферама друштвеног живота“, рекао је председник Вучић. „У свим областима је наша сарадња добра. Руске железнице раде на изградњи диспечарског центра, на деоници Нова Пазова-Нови Сад, раде на пројектној документацији до црногорске границе. Радили смо “балкански ток“ са руском компанијом и верујем, пре краја године видеће се фасцинантни резултати“, истакао је председник Вучић. Председник Вучић изјавио је да је шефу руске дипломатије пренео и своју забринутост ситуацијом у региону. „Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума, снаге, да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије“, нагласио је он и захвалио се Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Посета министра спољних послова Руске Федерације

“То се некако подразумева, па посебно не помињемо. Захвални смо Лаврову на личној подршци у различитим међународним организацијама и институцијама коју пружа Србији у очувању наших виталних инетреса. Чини ми се да се и ми реципрочно понашамо”, нагласио је он. Председник Вучић је казао да су се дотакли и теме коју с посебним поносом истиче, а то је да је Србија донела одлуку да чува своју војну неутралност, што је поновио пред руским шефом дипломатије. „То опредељење се не доводи у питање. Србија неће бити део војних блокова, већ жели сама да чува своју слободу, сама да брине о свом небу, земљи и водама“, подвукао је он и захвалио Русији, посебно председнику Путину и министру одбране Шојгуу на помоћи у јачању одбрамбених капацитета. Председник Вучић посебно се захвалио министру Лаврову што је у време пандемије дошао у Србију, и што увек показује поштовање и искрен пријатељски однос према нашој земљи.

Посета министра спољних послова Руске Федерације

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да поздравља балансирану спољну политику Србије и њену политику војне неутралности, која је од посебног значаја за регион. „Поздравили смо још једном избалансирану политику српског руководства, које је усмерено ка вођењу једнаких и узајамно корисних односа са свима, што је и у темељу руске спољне политике. Поздравили смо посвећеност Београда, још једном потврђену од стране председника Вучића, политици очувања војне неутралности, одустајањем од придруживања антируских санкција, без обзира на то ко их уводи“, нагласио је Лавров и подсетио да се Русија залаже за поштовање принципа Дејтона, а то је једнакост три конститутивна народа и постојање два ентитета – Републике Српске и БиХ. „Залажемо се и за поштовање Резолуције 1244 и да буде у темељу тражења сваких могућих договора. Нагласили смо заинтерсованост у томе да улога ЕУ као посредника има практичне резултате и да се реализује непристрасно и да савлада отворену саботажу од стране Приштине за све договоре који су били постигнути, међу којима је и договор о формирању Заједнице српских општина,“ истакао је министар Лавров. Лавров истиче да став Русије остаје непромењив, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србима. 

Упаљена вечна ватра на Спомен-гробљу ослободилаца Београда

Посета министра спољних послова Руске Федерације

Председник Вучић и министар Лавров су раније у току дана присуствовали паљењу вечне ватре и положили венце на Спомен-гробљe ослободилаца Београда и након тога обишли Храм Светог Саве.  Председник Вучић поручио је данас да „вечна ватра“ у Београду, упаљена пламеном са Гроба незнаног јунака из Москве, треба вечно да подсећа да су српски и руски народ, привржени слободарској традицији, у Другом светском рату били на истој страни, страни права, правде и слободе. „Данас стојимо на месту на којем леже они који су знали колико може да кошта реч слобода, а који су цену наше слободе мирно прихватили и платили је својим животима, а да ништа за узврат нису тражили“, рекао је председник Вучић. Знали су, чак, да ни сећање није обавезно, да је могуће за слободу умрети и бити заборављен, али их ни то није спречило, нити им сметало да свој живот замене за наш живот и своју будућност за нашу, и свој последњи дах за наше удисање те слободе, истакао је председник.

Посета министра спољних послова Руске Федерације

„Несебичност њиховог чина и величина жртве не захтевају само памћење и помињање на обележавању годишњице. Наш дуг је много већи, онолико колико је велика слобода, и тежи онолико колико тежи сваки дан у тој слободи“, поручио је он и рекао да се данас ватра пали пламеном са Гроба незнаног јунака у Москви, на којем пише: „Твоје име је непознато, а твоје дело бесмртно“. „Да вечно подсећа да су српски и руски народ привржени слободарској традицији, у Другом светском рату, чију смо 75. годишњицу завршетка достојно обележили, да смо били на истој страни права, правде и слободе“, рекао је председник Вучић и поручио да је данас задатак да се боримо против прекрајања историје. „Зато смо захвални председнику Владимиру Путину што је покренуо иницијативу борбе за истину. Не постоји важнија мисија од очувања тешко стечене слободе, мира и стабилности. Борићемо се да истина опстане“, поручио је председник и додао да Русија увек може да рачуна на Србију као постојаног пријатеља.

Посета министра спољних послова Руске Федерације

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров поручио је да не прихватају било које покушаје да се ослободилачка историја Другог светског рата подвргне ревизији.  „Данашњи догађај је потврда тога и још једном се захваљујем народу Србије у име свих Руса“, поручио је министар Лавров. Изразио је, како је рекао, велику захвалност српским пријатељима, а пре свега председнику Вучићу на организацији овог догађаја и пренео поздраве председника Русије Владимира Путина. „Желим да вам пренесем најтоплије поздраве и најбоље жеље председника Путина“. Министар Лавров каже да је јуче у Москви одржана церемонија преузимања пламена вечне ватре са споменка код кремаљских зидина и да је данас та ватра у Београду. „Захваљујући доследном ставу руководства Србије на очувању историјске истине и очувању сећања на подвиг наших предака, вечна ватра упаљена је у самом срцу српске престонице“, казао је Лавров и истакао да је то једна од најважнијих светиња Русије. Председник Вучић и министар Лавров посетили су и Храм Светог на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог партијарха српског Иринеја.

Посета министра спољних послова Руске Федерације

Председник Вучић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину и шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на свој помоћи коју је Русија пружила у изградњи Храма Светог Саве у Београду. „Више од 100 година постоји идеја о изградњи Храма Светог Саве. Деценијама смо се мучили, али смо уз велику подршку и помоћ наших руских пријатеља успели да изградимо и највећи део посла урадимо у последњој деценији”, подсетио је председник. Председник Вучић је додао да је сигуран, познавајући , упокојеног патријарха Иринеја, да би он данас био поносан да је са Лавровом у Храму. „Гледао би куполе, дивио им се, као и мајсторству руских уметника. Наше је да данас кажемо велико хвала председнику Путину и кажемо да је “величанствено“, да кажемо да имамо најлепши храм на свету“, рекао је он и још једном замолио руског министра да пренесе изразе захвалности председнику Русије.

Посета министра спољних послова Руске Федерације

Оставите Коментар