Седница Одбора за подизање споменика Диани Будисављевић, којој је председавао заменик градоначелника Београда Горан Весић, одржана је данас у Старом двору. Састанку је присуствовао главни урбаниста Марко Стојчић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, као и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић. Весић је прецизирао да је ово била трећа седница, те да је дошло време да се распише конкурс.

– Град Београд ће наредних дана расписати конкурс путем којег ће позвати вајаре, архитекте и уметнике да се јаве и предложе решење за споменик. Такође, данас смо изабрали жири који ће одлучивати о изгледу будућег споменика и овом приликом изражавам велико задовољство што су у њему људи који имају велики лични углед и који ће дати свој допринос да споменик буде онакав какав Диана Будисављевић и заслужује – рекао је Весић.

Прецизирао је да је председник тог жирија Леон Којен.

– Очекујемо да до краја ове, евентуално почетком следеће године Београд коначно добије споменик који чекамо дуже од осам деценија – истакао је Весић.

Леон Којен је рекао да подизањем споменика Диани Будисављевић Београд враћа дуг који траје деценијама, знатно више од пола века.

– Под комунистичким режимом њено племенито дело чудесних размера било је скривано, остало је непознато генерацијама и генерацијама људи. После пада комунизма све се наставило како је и започето 1945. године. Београд не само да нема споменик Диани Будисављевић него нема ни споменик јасеновачким и другим жртвама усташког терора. Надам се и уверен сам да ће се то исправити наредних година. Култура сећања у Србији није оно што би морала да буде и сваки корак којим се то исправља добродошао је и има велики значај. Надам се да ћемо добити и уметнички и морално адекватне значајне предлоге и да ћемо моћи да изаберемо уметничко остварење које ће достојно сведочити о великом подвигу Диане Будисављевић – истакао је Којен.

Оставите Коментар