Дан општине Нове Вароши свечано је прослављен на централном тргу где се окупио велики број Нововарошана, а том приликом помоћница министра за културно наслеђе Данијела Ванушић открила је споменик погинулим ратницима у ратовима од 1912. до 1918. године.

„У историји Нове Вароши није се на овакав начин никад обележавао Дан општине, ове године смо се договорили да буде уприличен седмодневни програмом, а велика је част што смо се окупили на овом месту из кога је у рату страдало 1.200 ратника. Да они нису показали храброст и чојство, ни нас данас не би било овде. Иако им је тек после 100 година одато признање и подигнут споменик, ми овде нећемо стати. Овај важан дан у српској историји обележаваћемо како доликује“, изјавио је председник општине Нова Варош Раде Васиљевић.

О доприносу српске војске у Великом рату говорио је професор историје Радиша Филиповић, који је истакао да се данас испред бисте војводи Петру Бојовићу изражава захвалност свим ратницима који су положили своје животе за отаџбину у ратовима 1912-1918

„Опростите, јунаци, што толико закаснисмо, ви каснили нисте на позив отаџбине, али сте прерано отишли у смрт остављајући своје најмилије. Неће ваљда бити да је вама било лакше да дате своје животе него нама да подигнемо спомен обележје у вашу част. Од данас биће лакше и вашим сенима јер симболично васкрсавају. Биће лакше и војводи да више не самује на овом тргу, а његов поглед који је усмерен на кућном прагу увек као да је запитан где су ми војници с којима је стицао војничку славу. Ви сте учествовали у рушењу два царства, храброшћу срушили сте Отоманско царство и донели овим крајевима очекивану слободу, а овај спомен посвећен је и свим цивилним жртвама рата“, рекао је Филиповић.

Откривање овог споменика представља круну обележавања два значајна јубилеја – 100. годишњице ослобођења Србије у Великом рату и 160 година од рођења војводе Петра Бојовића, најзнаменитијег Нововарошанина.

У Завичајном музеју потом је отворена и спомен-соба војводи Бојовићу, где ће трајно бити изложене копије његове три униформе, чији се оригинали чувају у чачанском Народном музеју, као и изложба о учесницима Великог рата.

Том приликом, помоћница министра се обратила присутнима наглашавајући да је војвода Петар Бојовић био велики човек који је изникао из мале средине, кога је историја видела и препознала, али и други бројни хероји једнако важни и велики чија имена историја није упамтила, али јесте њихов завичај и породице, које су им у ту част данас подигле споменик.

„Српски народ и данас има на чија дивовска леђа да се ослони и да са те висине сагледа изазове другачијег доба, али на истим основама, етике, чојства, јунаштва, самопрегора, високог морала и храбрости… И ми стојимо на леђима дивова и наше је да нађемо снаге и да својим деловањем колико-толико дорастемо, да и са наших леђа наши потомци могу да ваљано сагледају свој пут и простор“, подвукла је Данијела Ванушић.

Како се наводи у саопштењу Министарства културе, она је нагласила да се Министарство снажно залаже за неговање културе сећања на епохе, догађаје и личности који су оставили трајан белег, и могу бити поуздан путоказ за неисцрпно надахнуће будућим генерацијама.

„Министарство културе и информисања је помогло овај подухват јер је препознало ентузијазам, стручност, знање и посвећеност л?уди из нововарошке културе и локалне самоуправе. Свако је урадио оно што је кадар и данас је пред нама спомен-соба великом војводи Бојовићу, као један део одуженог дуга који се не може никад довол?но одужити“, закључила је Ванушићева.

Advertisements