Једна од великих заблуда коју одлазећи режим у Црној Гори (ЦГ) и Никшићу жели да пласира као истину је да се на изборима у Никшићу одлучује ко ће победити – Срби или Црногорци, односно да ли ће Никшић „постати српски“ или ће „бити црногорски“, да ли ће бити „окупиран“ или ће „остати свој“. Ове лажне конфронтације су део политичке филозофије Ђукановића да у ЦГ дели, а не мири, да једни у мањини господаре, а други, у већини, „захвално“ служе наметнутом господару. Да је ова неуспешна политичка кампања само вид јевтине политичке манипулације и идеологије сукоба јасно показују следећи демографско-социолошки подаци.

Прво, Никшић је град у коме живи преко 63% Црногораца и око 25% Срба, што значи да је укупан број Срба око 14.500, у шта су укључена и тек рођена деца, односно сви непунолетни грађани. Ово указује да је укупан број Срба са правом гласа у Никшићу, према одређеним методологијама рачунања, негде на нивоу од око 13.000. Друго, имајући у виду да је проценат излазности на августовским изборима у Никшићу био нешто изнад 82%, преведено у апсолутне бројеве то је око 10.600 грађана који се осећају као Срби, а који су гласали. Треће, уколико узмемо у обзир максималистички приступ, према коме је чак 10.000 Срба гласало за „Коалицију за будућност“, а само 600 за друге листе, то даље значи да је од укупно 18.043 освојена гласа ове коалиције преко 8.000 (или 44%) било тзв. несрпских гласова. Четврто, то указује да су гласачи друге две победничке листе у Никшићу били искључиво Црногорци, при чему су „УРА“ и „Демократе“ освојили нешто више од 8.860 њихових гласова, што заједно са 8.000 Црногораца са листе „Коалиције за будућност“, чини укупно 16.860 црногорских гласова. Пето, имајући такође у виду да су СДП и СД освојили нешто више од 2.500 црногорских гласова, заједно са 18.500 гласова за ДПС – у претпостављеним условима где би сви били црногорског националног осећаја – са 16.860 Црногораца са три победничке листе, простом математиком долазимо до тога да је на изборима у Никшићу учествовало оквирно преко 37.500 грађана који се осећају као Црногорци, од чега су победничке листе освојиле 44,5%, а ДПС око 49%.

Закључак је да је црногорско бирачко тело у Никшићу скоро подељено, док српско бирачко тело већински гравитира ка „Коалицији за будућност“, а у чијем укупно освојеном броју гласова Црногорци чине више од 44%.

Ето зашто Милов ДПС не може победити у Никшићу. Победа „Коалиције за будућност Никшића“ ће бити победа демократије, а не Срба или Црногораца. То ће бити њихова заједничка победа и победа грађанског Никшића.

Оставите Коментар