Данас је у Ваљеву 218 војника свечано положило заклетву.
Министар одбране Александар Вулин, у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, честитао је данас у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ полагање заклетве војницима на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2019“. Полагању заклетве присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Zakletva
  • Ви сте народна војска. Ви нисте војска плаћеника којима може да се нареди да иду било где и учине било шта. Ви сте Војска Србије, војска која се данас заклела да ће бранити своју земљу и да ће бранити свој народ где год да је угрожен. Никада се више неће поновити ни Јасеновац ни „Олуја“ ни мартовски погром, зато што ви постојите. Изабрали смо да будемо војно неутрални, изабрали смо да не припадамо ниједном пакту, да нико не одлучује уместо нас и за нас. Изабрали смо да ничијој деци не радимо оно што је рађено нашој деци, да не убијемо ниједно друго трогодишње дете на ноши, нигде и никада. Изабрали смо да будемо слободни. Зато што смо то изабрали, можете бити сигурни да ћете сачувати само своју земљу и само свој народ, да ћете остати часни као што сте нам часни и дошли – поручио је министар Вулин.

Данас, као и пре 100 година, према речима министра Вулина, пред војним стројем су иста питања – шта је спреман да учини за мир и слободу?

  • Kако онда, тако и данас, Србин је за мир спреман да уради скоро све, а за слободу Србин је спреман да уради баш све, јер живот без слободе нема смисла. Нема богатог роба, нема успешне колоније, нема среће ако сами не одлучујемо како се зовемо, којим језиком пишемо, у ког Бога верујемо. Нема среће ако сами не одлучујемо о томе каква ће нам бити Србија и како ће расти наша деца – рекао је министар одбране.

Министар Вулин је истакао симболику полагања војничке заклетве у Ваљеву, граду који је 1915. године био престоница бола и патње.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
  • Сабрали смо вас тамо где се Србија сабрала у најтежем и најмрачнијем часу своје историје, да се погледа, преброји, да види шта је од ње остало и да се закуне себи и својој деци да ће преживети, победити и да ће остати слободна. Kада вас гледамо тако поносне и сигурне и Србија је поносна и сигурна, јер снажна и моћна војска гарантује сигуран и дуг мир – нагласио је министар Вулин, додавши да ће војска бити модернија, опремљенија и сигурнија и да ће таква бити и Србија.

Међу 218 војника који су данас положили заклетву је и Мина Бошкан из Новог Сада. Знање да са колегама у строју служи отаџбини и народу, допринело је да јој на служењу војног рока ништа не буде тешко и да, како каже, све поднесе војнички.

  • У Ваљево долазим заједно са мојим колегама на добровољном служењу војног рока из Првог центра за обуку у Сомбору. Главни разлог због ког сам се пријавила на добровољно служење војног рока са оружјем је љубав према отаџбини и лични изазов. Највише бих издвојила тимски дух, рад, ред и дисциплину – истакла је Мина Бошкан.

Војник Северин Kисин, родом је из Градишке у Републици Српској. Разлози због којих је одлучио да служи војску су родољубље и тежња да знањем и способностима допринесе развоју државе.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije
  • Истакао бих искуство које су нам пренеле старешине, огромно знање о војсци које можемо да применимо на терену и познанства. Што се тиче обуке и функционисања у војсци, није било тешко. Младим људима који нису служили војни рок препоручио бих да се пријаве и преузму одговорност, тако да заједно можемо да одбранимо нашу државу уколико и када то буде потребно – истакао је војник Kисин.

Војничкој свечаности у Ваљеву присуствовали су и заступник команданта Kоманде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, представници Српске православне цркве, Града Ваљева и бројни чланови породица војника који су положили заклетве.

--

1 KОМЕНТАР

  1. У гардијској касарни у Ваљеву у моје време је било 5 500 војника. Био је центар за обуку граничних јединица. Пацови су шетали по трпезарији у којој су се сервирале сплачине (на 200m се осети смрад босанског лонца или нечег сличног и вратиш се да покушаш да заспиш гладан), WC стално запушен без свих стакала на прозору, пећ на угаљ величине телевизора која треба да загреје спаваоницу од 200m2 са прозорима који немају сва прозорска стакла, а ни један механизам није исправан да затвориш прозор! Никада да се загрејеш никада да се решиш прехладе! Испаљених 10 метака за 12 месеци је катастрофа! Обука без психофизичке припреме! Најважније је било скупљање пикаваца и лишћа! Надам се да су сада бар чизме боље!

Leave a Reply