Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је усвајање Закона о метроу и градској железници обезбедило правни оквир да почне изградња метроа у новембру ове године.

Весић је, гостујући у јутарњем програму Студија Б, рекао да су се од 1971. године, када је Београду први пут обећан метро, слушала разна обећања како метро само што није почео да се гради.

„Све су то биле лажи јер за изградњу метроа није постојао правни оквир који би регулисао изградњу метроа, нису постојали пројекти, урбанистичка документација, а ни потребан новац. Сада први пут имамо све“, истакао је Весић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Он је указао да је усвајањем закона направљен последњи формални корак ка изградњи метроа и навео да се метро убрзано пројектује, да се раде геолошка истраживања на траси, ради се Kатастар ризика, односно снимање свих објеката на траси метроа и да ће веома брзо бити расписан тендер за пројектовање првих 19 метро станица.

Весић је нагласио да у јуну почиње изјашњавање грађана о изгледу вагона и веома брзо у Kини почиње производња ТБМ машина које ће под земљом копати тунеле.

„Све ће бити спремно да се почетком новембра изградњом на Макишком пољу започне изградња метроа, тачно 50 година од како је први пут најавл?ена“, рекао је Весић.

Он је додао да ће прва линија метроа бити завршена до 2028. године, друга линија до 2030. године, док ће се у међувремену градити градска железница која ће са метроом да повеже све приградске општине, изузев Гроцке.

Оставите Коментар