ПОРУКА заменика македонског премијера Артана Грубија да ће Северна Македонија тражити од Шпаније да призна једнострано проглашену независност Косова нема никакво утемељење у реалности, служи за политичку промоцију и противна је међународном праву.

Ово је став саговорника “Новости” о потезу функционера који је након састанка са вршиоцем дужности председника привремених приштинских институција Вљосом Османи рекао да ће лобирати за признавање, док му је она узвратила обећањем да ће бити укључена у попис становништва Северне Македоније.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Влада Зорана Заева није се огласила да ли ово њихов званичан став или искакање једног од чланова кабинета, који долази из албанске партије.

Дугодишњи дипломата и амбасадор Бранко Бранковић каже, за “Новости”, да наш народ има добре изреке, а да у овом случају одговара она “видела жаба да се коњи кују, па и она дигла ногу”.

– Могу да раде шта год хоће, али њих нико не пита. Око дијалога о КиМ питају се Београд и Приштина – објашњава Бранковић. – По питању КиМ Скопљу је најбоље да се што више држи по страни. Јер, ако се удруже Албанци са КиМ, Црне Горе и Северне Албаније и крену у идеју “велике Албаније” од које нису одустали, у том случају ће највише страдати управо Северна Македонија.

Александар Чотрић, члан посланичке групе пријатељства са Северном Македонијом, каже да Грубијева изјава не доприноси добросуседским односима и противна је међународном праву и Вашингтонском споразуму.

– Надам се да премијер Заев не дели такав став и да ће и даље кроз “мали шенген” радити на побољшању односа са Србијом. Шпанија је више пута децидирано потврдила да не намерава да призна Косово и да решење види искључиво у споразуму Београда и Приштине под ЕУ – истакао је Чотрић. – Грубијева изјава намењена је бирачком телу његове странке у Северној Македонији и косовској јавности, и нема никакво утемељење у реалним могућностима, јер његова земља има исувише својих проблема у односима са чланицама ЕУ, да би их додатно компликовала због нереалних нада Косова.

СМЕНА ЗБОГ ДРОГЕ

ПРВИ вицепремијер Северне Македоније Артан Грубин познат је јавности по заступању тезе о нужности да Албанац постане председник македонске владе. Такође, у тамошњим медијима је одјекнула вест да је убрзо пошто је Шпаита Касапија поставио за свог саветника за културу морао да га разреши дужности, јер је ухваћен – са дрогом.

Оставите Коментар