Српска лига се залаже да се врате називи српских славних војних јединица као што су XII пешадијски пук „Цар Лазар“, И пешадијски пук „Милош Велики“ , Други пешадијски пук „Kњаз Михајло”, познат под називом Гвоздени пук , В пешадијски пук „Kраљ Милан“ као и специјалне јединице на рекама “Шајкашки батаљон”, истиче Александар Ђурђев, председник Српске лиге

  • По садашњој формацији у Војсци Србије пукови нису потврђени као јединице, јер је основна тактичка јединица батаљон. Пук представља вишу здружену тактичку војну јединицу родова копнене војске променљивог састава, а у модерним армијама пукови имају веома важну и значајну улогу – напомиње Ђурђев.

Пуковског система, кога често називају „племенски“ ствара снажан осећај јединства и заједништво, многе велике војне силе, попут САД, Велике Британије и Русије, у свом формацијском саству имају пукове. У британској војној традицији деценијама па и стотинама година називи јединица се не мењају, тако да постоје јединице са којим симболима се поносе читаве породица јер су служили у истој јединици. Најстарији британски пук који се још увек налази у саставу британске армије је формиран још 1537. године, док је Kраљевски шкотски пук , формиран 1633. године, и преставља најстарији активни пешадијски пук, објашњава Ђурђев.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Замислите колика би само била част за будуће српске регруте, да служе у најхрабријој, најодликованијој и најславнијој српској војној формацији у славном Гвозденом пуку – истиче Ђурђев и додаје:
  • Српска лига се залаже да се формацијски врате пукови, а самим тим и називи славних српских војних јединица, негујући на тај начин дух патриотизма, традиције и снажан осећај заједништва – закључује Ђурђев.

Оставите Коментар