Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да је одлука некадашњег руског премијера Јевгенија Примакова да у знак протеста због почетка агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију окрене свој авион над Атлантским океаном током пута за САД представљала почетак независне политике Русије.

Kако је објаснила, Русија је покушала да спречи НАТО интервенцију у Југославији, али упркос настојањима да Русија успостави дијалог са Западом – САД у Европа нису обраћале пажњу на њу.

„Чак је и тадашњи премијер Јевгениј Примаков урадио много како би успоставио дијалог Русије и Запада. Штавише, Русија је покушала да спречи НАТО интервенцију у Југославији, али цинизам целе те приче лежи у чињеници да је бомбардовање покренуто оног тренутка када је Примаков био на лету за Америку“, указала је.

Матвијенкова је навела и да Запад без икаквих доказа покушава да оптужи Русију за агресивно понашање, али да се то дешава искључиво зато што Москва има независни став и залаже се против мешања у унутрашња питања других земаља. Додала је и да се тренутно у Русији могу чути мишљења да би односи са Западом могли бити бољи када би Москва мало више пратила политику Вашингтона, али да трагедија која се догодила са Југославијом то пориче.

Претходно је Горњи дом руског парламента, поводом предстојеће 20. годишњице од почетка војне агресије против СРЈ, усвојио документ у којем се истиче да је војна операција НАТО-а против суверене Савезне Републике Југославије претворило Алијансу у главну опасност за безбедност у свету. Такође се истиче да је некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији, као и да се одразила се на даљи развој узајамних односа између европских држава и негативно се одразила на њихово међусобно поверење.

Оставите Коментар