Турско министарство иностраних послова данас је осудило изјаве грчких званичника и паљење турских застава на протестима у Грчкој поводом конверзије Аја Софије у исламску богомољу и прве молитве муслиманских верника одржане у тој светињи у последњих 9 деценија.

  • Грчка је још једном демонстрирала непријатељство према исламу и Турској, пронашавши повод у отварању џамије Аја Софија за вернике муслиманске вере – оценио је представник турског министарства иностраних послова Хами Аксој.

Широм Грчке јуче су звонила црквена звона да би се изразило туговање што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган присуствовао молитви у Аја Софији.

Говорећи јуче поводом 46. годишњице повратка демократије у Грчку, премијер Kиријакос Мицотакис назвао је Турску „силеџијом“, а претварање Аја Софије у џамију „увредом за цивилизацију 21. века“.

Ово је само још једна кап у чаши неспоразума и сукоба који већ деценијама потресају грчко-турске односе.

У Атини и Солуну јуче су одржани протести због одлуке турских власти да некадашњу православну цркву и музеј Аја Софију у Истанбулу преименују у џамију.

На стотине људи се молило и певало током протеста у Атини, носећи слогане са натписима „Не новом Отоманизму“ и узвикујући пароле против “другог поглавља Kонстантинопоља у турској изведби“

Поглавар Грчке православне цркве, архиепископ Јероним Други, промену у Истанбулу је назвао „нечасним поразним делом“, истичући да је јуче био „дан жалости за све хришћане“.

Патријарх је синоћ одржао посебну литургију у атинској цркви.

Оставите Коментар