Москва је озбиљно забринута због тога што нове привремене институције у Приштини од самог почетка категорички одбијају могућност било каквог компромиса са Београдом, поручила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

  • Озбиљну забринутост изазива чињеница да нове приштинске власти од самог почетка категорички одбијају могућност било каквог компромиса са Београдом у оквиру процеса преговора који је већ одавно блокиран потезима косовских Албанаца, при чему им западни покровитељи гледају кроз прсте – рекла је Захарова.

Она је нагласила да је програм нове владе привремених приштинских институција орјентисан на конфронтацију и навела одбијање да се укину антисрпске таксе, намеру да се покрене тужба против Србије за „ратне злочине“ током сукоба 1999. године, а ту су и планови да се уведе обавезни војни рок.

Захарова указује да у програму владе у Приштини нема ни речи о обавезама Косова да формира Заједницу српских општина – што је централни елемент у преговорима са Београдом, преносе медији.

  • Заправо, ради се о пропасти планова Запада, неспособног да ефикасно утиче на потчињене у Приштини онда када је било потребно подстаћи их да постигну избалансирани споразум са Београдом, а прва реакција из Брисела поводом формирања “владе“ сведочи о томе да ЕУ намерава да настави да подржава националистичка стремљења косовских Албанаца и да флертује са радикалним снагама – закључила је Захарова.

Оставите Коментар