Агресивност западних партнера на међународној сцени проистиче из свести да се свет креће ка полицентричном устројству, каже руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

  • Агресивност (западних партнера на међународној сцени) произлази из свести о томе да се доминација историјског Запада која траје више од 500 година приводи крају – рекао је руски министар у оквиру вебинара „Спољна политика Русије: успеси, изазови, задаци и перспективе“.

Према његовим речима, свет се креће ка полицентричном устројству: дошло је до драстичног скока у развоју Kине, Индије и других земаља, у Африци су се појавиле земље са „легалним интересима у циљу јачања свог присуства на међународној сцени“, рекао је Лавров.

  • Процес се одвија у историјски исправном правцу, јер што више таквих играча и што више има равнотеже у светском систему то смо ближи првобитној замисли оснивача УН – рекао је руски министар и додао да је у Повељи светске организације прецизирано да се сва питања морају решавати мирно, колегијално и без показивања непоштовања суверенитета неке земље.

Оставите Коментар