Русија неће дозволити медијске манипулације Запада које имају за циљ позивање тинејџера на учешће у неодобреним политичким акцијама, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Они покушавају да увуку малолетнике у своје ‘игрице’, користећи их као ‘живи штит’ или циљну групу својих медијских напада и користе их током спровођења одговарајућих незаконитих акција у нашим градовима. То је недопустиво и такво мешање у наше унутрашње ствари ће бити пресечено“, нагласила је портпаролка.

Према њеним речима, евидентно је да се спроводи велика антируска провокација.

„Та провокација је оријентисана на унутрашњу политичку ситуацију и на покушај да је дестабилизује и растури. Ти покушаји су осуђени на пропаст. Мислим да су наше западне колеге свесне тога“, објаснила је Захарова.

Протеране дипломате свесно прекршиле закон

Захарова се осврнула и на протеривање немачког, пољског и шведског дипломате из Русије, рекавши да су врло добро схватали да су прекршили руске законе јер су акције у којима су учествовали биле неодобрене.

Она је подсетила да је у Бечкој конвенцији о дипломатским односима садржана одредба о томе да су „сва лица која уживају привилегије и имунитет дужна да, не доводећи у питање своје привилегије и имунитет, поштују законе и правила земље у којој бораве“. С тим у вези, додала је да су у Русији још пд марта прошле године забрањена сва јавна и масовна окупљања.

„Све то су стране дипломате веома добро знале. Стога учешће запослених у генералним конзулатима Шведске, Пољске и амбасади Немачке на протестима одржаним 23. и 31. јануара не само да представља мешање у унутрашње ствари Руске Федерације, већ је то и очигледно и свесно кршење закона државе у којој бораве“, изјавила је Захарова.

Подсетимо, Русија је раније протерала тројицу европских дипломата – из Немачке, Пољске и Шведске због учешћа у неодобреним протестима који су одржавани у Русији у знак подршке опозиционару Алексеју Наваљном. Након што су руске власти донеле ову одлуку стигле су реакције из Европе – док су Немачка и Шведска осудиле тај поступак, Пољска прети одмаздом.

Иначе, Симоновски суд у Москви је раније донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

Оставите Коментар