Европска унија упутила је Вашингтону нацрт заједничке изјаве за самит ЕУ-САД 15. јуна, у којем се предлаже да две стране одговоре на „модел негативног понашања“ и „непријатељске акције“ Русије, пише америчка агенција „Блумберг“ позивајући се на документ.

Самит Уније и Америке биће одржан дан пре сусрета председника САД и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина у Женеви.

– Ми смо јединствени у принципијелном приступу према Русији и одлучно ћемо одговорити на модел њеног негативног понашања који се понавља и непријатељске акције – наводи се у документу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Према наводима америчке агенције, ЕУ и САД ће се на самиту да заложити против „репресије коју Русија спроводи према грађанском друштву, опозицији и независним медијима“ а изнеће и став о тешњој економској сарадњи.

Поред тога, две стране могле би да се изјасне и о заједничком супротстављању Kини о чему се такође говори у нацрту документа.

ЕП тражи оштрије санкције против Русије

Председник Европског парламента Давид Сасоли изјавио је да Брисел треба да пооштри санкције према Русији.

– Ми (ЕУ) морамо да пооштримо санкције против руских функционера и да истовремено успоставимо јаче везе са становништвом и грађанским друштвом – рекао је Сасоли у интервјуу за немачку медијуску групу „Функе“.

Према његовој оцени, односи између ЕУ и Русије су „веома напети“ због ситуације око блогера Алексеја Наваљног и конфликта на југоистоку Украјине.

Подсетимо, Брисел је у марту увео санкције Русији због хапшења Наваљног а Москва је на то одговорила забраном уласка у Русију за осам европских званичника међу којима је и Сасоли.

Такође, руске власти су у маје утврдиле списак непријатељских земаља и на њему се тренутно налазе само САД и Чешка, а како је рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, листа у будућности може бити ревидирана.

Лавров је, такође, изјавио да је Русија спремна за нормализацију односа са Европском унијом, али на основу принципа равноправности.

Оставите Коментар