Може се показати да је руски здравствени систем због тога што се није фокусирао на примарну амбулантну негу, већ на болнице, боље прилагођен екстремним условима, сматра руски лекар и ТВ водитељ Александар Мјасников.

Он је ово објавио на његовом Телеграм каналу и истакао да Русија има много више болничких кревета по становнику, него Запад. Такође, пише он, западне земље биле су изненађене што руски здравствени систем располаже с више респиратора и заштитне опреме, него они.

Ипак, лекар се нада да Русија ипак неће морати да искористи ове предности.

„Сви говоре о ‘немачком чуду’, а ћуте о ‘руском’, иако је у Немачкој 2.8 хиљаде умрлих од Ковида-19 на 82 милиона становника, а у Русији мање од сто преминулих на 145 милиона. Истовремено, број тестираних особа код нас није мањи него у Немачкој. Број преминулих од Ковид-19 се данас не може сакрити“, истакао је Мјасњиков.

Мјасњиков је додао да је опрез неопходан и даље: лекари могу да излече болести, али ширење могу зауставити само људи који се придржавају самоизолације.

„У Русији је смртност од вируса корона много мања, него од грипа, као и од осталих пнеумонија“, појаснио је он.

Према његовом мишљењу, већина људи ће оздравити и стећи колективни имунитет, а тренутно је важно да се „безболно преживи појава новог вируса и његова имплементација из животињског света у наш“.

Подсетимо, пандемија вируса корона захватила је скоро цео свет.

Према најновијим подацима, у свету је укупно заражено 1.725.846 особа, 390.219 се опоравило, док је 104.901 особа преминула.

У Русији је регстровано 13.584 оболелих од вируса корона, 1.045 особа је излечено, а 106 је преминуло.

Оставите Коментар