Бивши шеф израелске безбедносне службе „Натив“ Јаков Кедми рекао је како је руско руководство, повећавајући војну надмоћ земље у односу на Сједињене Државе, одложило потенцијални почетак глобалног сукоба.

У протеклих годину дана, Вашингтон и његови савезници у НАТО-у више пута су себи дозвољавали да дају провокативне изјаве о Русији.

Штавише, Американци су чак предузимали врло брзоплете акције усмерене на конфронтацију са Москвом. То укључује упад ратних бродова америчке морнарице у територијалне воде Руске Федерације, као и прилаз извиђачких летелица и стратешких бомбардера америчког ваздухопловства руским границама.

Ипак, данас је вероватноћа глобалног рата много мања него пре неколико година, рекао је Јаков Кедми током конференције одржане у прес центру Патриот Медиа Гроуп.

Али то је постало могуће не због акција Запада, већ због тога што је рад Русије у војној сфери натерао Американце да добро размисле шта би могли да супротставе Москви у случају оружаног сукоба.

„Ратна опасност се смањила не зато што је напетост спласнула, већ зато што је ове године коначно консолидована стратешка и војна супериорност Русије над Сједињеним Државама, што је Сједињеним Државама већ апсолутно, тачно и крајње јасно.

То им је одузело сваку прилику да започну било какву провокацију, која би могла – с њихове стране, да започне светски рат у којем би у потпуности нестала, рекао је Кедми.

Данас Русија може да говори из позиције снаге захваљујући присуству најновијих хиперсоничних система. Дакле, 2020. године руско војно особље успешно је тестирало системе Авангард и Циркон.

Ове ракете су способне да развијају врло велике брзине и крећу се непредвидивом путањом, чинећи њихово пресретање готово немогућим.

Американци данас немају шта да одговоре на ово, и зато се неће усудити да отворе сукоб са Руском Федерацијом, додао је Кедми.

Оставите Коментар