Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да би усвајање нових принципа на Балкану, које заговара Аљбин Курти за Албанце, у покушају да се створи такозвана “велика Албанија”, важило и за друге народе на Балкану, пре свега Србе:

На Балкану се не могу спроводити двоструки стандарди – да оно што је дозвољено једном народу, другом није, како то мисли Аљбин Курти. За то српски народ нема разумевања нити ће га икад имати, јер ако је нешто дозвољено другима, како то за Шиптаре односно Албанце заговара провокатор Курти, зашто онда и Србима не би то исто било дозвољено – рекао је Додик коментаришући изјаву лидера “Самоопређељења” Аљбина Куртија да Косово и Албанија треба да се приближе једно другом, да се интегришу у федерацију, као Немачка.

Додик је истакао да се Република Српска залаже за мир и стабилност, за поштовање свих међународних обавеза, пре свега Дејтонског споразума, и подржава решавање свих кризних питања у региону мирним путем, договором и компромисом.

Али стварање такозване ”велике Албаније”, какву ових дана најављује могући кандидат за премијера самопроглашеног Косова Аљбин Курти, значило би увођење и усвајање неких нових принципа на Балкану – истакао је Додик.

Курти је поновио да се залаже за национално уједињење Албанаца у оквиру федерације, никако у оквиру Европске уније.

– У оквиру Европске уније не може се догодити национално уједињење Албанаца – рекао је Курти у интервјуу за КТВ.

– Не могу рећи да се национално јединство дешава у ЕУ. Ту се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Наш савез се мора догодити овде – казао је Курти.

Оставите Коментар