Најновији руски зенитни ракетни систем С-500 биће у стању да уништава циљеве и на висинама до 100 километара изнад Земље – изјавио је генерални конструктор концерна Ваздушно-космичке одбране „Алмаз-Антеј“ Павел Созинов.

С-500 је најмлађи „брат“ С-300 и С-400 чији „отац“ је такође „Алмаз-Антеј“. С обзиром на оно „до 100 километара“, С-500 неће имати конкурента у свету, али Созинов напомиње:

„Приликом рада на С-500, полазили смо од прогнозе како ће се средства ваздушно-космичког напада развијати у наредних 25 година. С-500 зато мора да буде у стању да се носи и са нападачким средствима која тренутно не постоје, али се могу појавити. Ово се нарочито односи на потребу пресретања у разређеним слојевима атмосфере, у њеним горњим слојевима. А то су и стотине километара од површине Земље“.

Созинов је, иначе, открио да се нове ракете за С-500 већ увелико тестирају на полигонима. Такође: да ће провера његових могућности при пресретању и уништавању „реалних летећих циљева“ на великим висинама и даљинама бити обављена највероватније на полигону у Казахстану који је СССР користио за тестирање ракета средњег домета.

Објаснио је да познати руски војни полигон Капустин Јар омогућава тестирања ракета домета до 100 километара.

Британски медији су већ почели да пишу да С-500 представља застрашујући арсенал који може представљати „велику претњу“.

У марту је Владимир Кожин, помоћник председника РФ за војно-техничку сарадњу, изјавио да ће права серијска производња система С-500 почети за коју годину.

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага РФ – генерал Виктор Гумениј – саопштио је да С-500 у јединице у саставу ВКС почети да стижу „ускоро“.

С-500 ће служити за одбрану од авиона и балистичких ракета.

Имаће домет до 600 километара.

Биће у стању да открива и гађа до 10 балистичких надзвучних циљева истовремено.

Извор: Факти.орг