Орбан се побринуо да, чак и ако изгубе власт, још дуго неће изгубити и практично апсолутну моћ у Мађарској. Тиме спречава сваки вид обојене револуције у Мађарској.

Орбановој политичкој каријери предвиђају крај, али то не значи да ће изгубити утицај. Још има времена да задржи све конце и то практично заувек.

И критичари Виктору Орбану одају признање да је међу најлукавијим политичарима у Европи. Посекао је западне медије и спровео законе који му требају.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

На Западу се још надају да ће да изгуби изборе. Избори су већ следећег пролећа и већ покушавају да га склоне из Будимпеште.

Свестан ветрова који дувају са Запада, који имају тендецију да руше владе које им не одговарају, Орбан се побринуо да, чак и ако изгубе власт, дуго неће изгубити и практично апсолутну моћ у Мађарској.

Власт и новац
Kако тврди Дојче веле, Орбан је већ почео стварати праву „паралелну државу“ у којој више не би државни органи, него „независни органи“ располагали и имовином и политиком институција којима су на челу. Овог уторка је парламент у Будимпешти с двотрећинском већином прихватио закон о оснивању те нове институције и формирање прве 32 закладе те врсте.

Већина њих ће имати под собом државне универзитете и тиме ће се практички читав мађарски високошколски систем пребацити у закладе, укључујући и припадајуће институције као што су клинике.

Задужене су за готово све задатке које има држава: од образовања, породице, уметности, младих и спорта па до медија, заштите околине, пољопривреде, науке… Све до одржавања међународних односа и подршке мађарској мањини.

Kако објашњава бивши мађарски либерални заступник Андрас Сцхиффер, на тај начин ће свака будућа влада у Мађарској бити присиљена да дели власт и моћ с „паралелном владом, сакривеном кроз управу, којом ће управљати Виктор Орбан“.

Милијарде евра падају с неба
Те закладе ће бити опремљене имуовином од више милијарди: осим универзитета и њихових поседа, закладе преузимају и њихове некретнине свих врста, од зграда па до двораца, паркова и шума. Не само то: како би биле и ликвидне, држава им препушта и удео у државним компанијама.

Према закону, те закладе би деловале самостално и не подлежу никаквом државном надзору. Теоретски, смеу издавати новац само за предвиђену намену, али још није јасно ко ће их контролисати. Већ прошле године је донесен закон према којем је потребна двотрећинска већина у парламенту како би се тим закладама променила овлашћења и начин функционирања. А веома је мало веројатно да ће опозиција успети освојити толику већину у парламенту у догледно доба.

Leave a Reply