Угледни члан Комунистичке партије Кине и званичник те земље Менг Хонгвеј (64), који је поднео оставку на чело Интерпола након што је крајем септембра ухапшен у својој домовини, откад му се и губи сваки траг, у ствари је шпијун који је преко међународне полиције одавао тајне своје земље западним силама.

То је открио британски лист Индепендент и бацио потпуно ново светло на случај који је уздрмао планету када је у петак обелодањено да је Хонгвеј, један од најмоћнијих људи света, мистериозно нестао. Убрзо је званични Пекинг објавио како се ухапшени налази под истрагом због умешаности у корупцију и примање мита, међутим, испоставља се како су разлози за његово привођење далеко озбиљнији. Због тога му, како се страхује, прети доживотна робија.

Да ствар по Хонгвеја буде лошија, његов случај, упозоравају западни медији, води контроверзна кинеска Национална комисија за супервизију (National Supervision Commission), која је званично са радом почела у марту ове године. Када је њено оснивање најављено средином 2017, све највеће међународне организације за заштиту људских права оптужиле су Кину да ће угрожавати основне слободе својих сународника.

Пекинг је, с друге стране, бранио њено оснивање образложењем да ће јој главна функција бити обрачунавање са корумпираним високим званичницима Комунистичке партије Кине и да ће се служити специјалном методом истраге названом „љуџи“. Многи, међутим, сматрају да она са собом носи стравичније начине испитивања и опхођења према затвореницима него што је то био случај са ранијом „шуангуеј“ методом.

– „Љуџи“ је, барем на папиру, требало да буде напреднија метода у односу на „шуангуеј“, који је укључивао брутално мучење затвореника. Међутим, засад је једино јасно да „љуџи“ подразумева временски лимит колико осумњичени може да буде у притвору, а  износи три месеца. Након тога, он може бити продужен на још највише три месеца ако осумњичени не буде оптужен.

Такође, породице притвореника у року од 24 сата бивају обавештене о његовом затварању (што у случају Хонгвеја није било тако јер његова супруга Грејс Менг о њему није имала никакве информације од 25. септембра до 5. октобра, прим. аут.). Такође, „љуџи“ подразумева да се свако испитивање затвореника снима – наводи портал Јапан тајмс, уз нагласак да је тешко знати шта притвореници пролазе када се камере искључе.

Интересантно је да се по новом кинеском закону процесуирања највиших званичника знају локације на којима су они смештени, док када је у питању „шуангуеј“ то није био случај, те су осумњичени често затварани у специјално опремљеним собама и хостелима широм града.

– Те собе су биле звучно изоловане и са специјалним зидовима и намештајем како би се спречили евентуални покушаји самоубистава – наводи јапански медиј.

Према подацима организације Хјуман рајтс воч, у Кини је у последњих пет година притворено око 1,5 милиона званичника Комунистичке партије, која броји око 89 милиона чланова.

– Формула је једноставна. Као и многи други који су употребом силе нестали пре њега, он ће бити у притвору док не призна оно што од њега траже. Затим га чека нефер суђење и ужасни услови у затвору на много, много година – истакла је Маја Ванг, истраживач Хјуман рајтс воча.

Подсетимо, Хонгвеј је супрузи пред нестанак послао путем Воцапа сличицу ножа, па она верује да је тако желео да јој каже да је у смртној опасности.

Шта је озлоглашени „љуџи“ или притворни систем

-специјални систем који функционише при Националној комисији за супервизију обезбеђује властима да осумњичени, без обзира на ком су рангу, буду ухапшени и испитивани

-организације за заштиту права људи тврде да се у „љуџи“ камповима не бирају средства испитивања

-из оптужених се силом извлаче одговори

-подвргавају се најстравичнијим методама мучења, укључујући забадање клинова под нокте и присилно храњење

-према наводним сведочењима преживелих, затвореницима се забрањује спавање и терају их да по 18 сати стоје у дворишту

-неретка су и сексуална иживљавања, као и медицинска истраживања над притвореницима

-ни електрошокови нису ретка метода у испитивању.

Остале теорије зашто је затворен

1. Менг Хонгвеј је, осим на челу Интерпола, од 2004. био и заменик кинеског министра за јавну безбедност и тако је, како се спекулише, дошао до многих осетљивих података своје земље

2. Интерпол је недавно укинуо потерницу за Долкуном Исом, председником Светског ујгурског конгреса са седиштем у Минхену, који је велики критичар кинеских власти због начина на који третирају ујгурску мањину у Кини

3. примао је мито и као члан Комунистичке партије је био умешан у сумњива пословања са западним фирмама на тлу Кине.