Западна авијација практично 24 часа надгледа ваздушни простор Белорусије, саопштио је заменик команданта белоруског Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Анатолиј Булавко.

„Ситуација у близини наше границе није нормална. Каквим год паролама да се прикрива, она и даље остаје ненормална“, рекао је Булавко у интервјуу телевизији СТВ.

Како је додао да је, „извиђачка авијација у последња два месеца буквално 200 пута изводила летове на суседној територији (са Белорусијом)“.

„Ти летови омогућавају контролу над ваздушним простором изнад наше државе, над радиоелектронском опремом, практично, 24 часа. Поставља се питање: да ли је то одбрана? Дуж границе постоји зона од 15 километара у коју авијација, без преке потребе, не треба да лети. Последњих месец дана, више од 100 пута је улазила авијација у ту 15-километарску зону, поред наше границе“, рекао је Булавко.

Он је скренуо пажњу на то да се почетком 2020. и 2019. године број таквих летова мерио на неколико десетина и суседи су информисали белоруску страну о таквим летовима, што је и уобичајена пракса.

„Међутим, садашњи број летова у непосредној близини наше границе је заиста претеран“, констатовао је Булавко.

Оставите Коментар